Published in ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Βήμα βήμα η περιποίηση του δέρματος μετά τον ήλιο του καλοκαιριού…

Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, ο Σεπτέμβριος μάς βρίσκει μαυρισμένους και ανανεωμένους. Σε αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα και η θετική επίδραση του ήλιου που αποτελεί πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο και τον πλανήτη, και παράλληλα διεγείρει ορμόνες που προκαλούν την παραγωγή των ενδορφινών, ουσιών που δημιουργούν αίσθημα ευεξίας!

 Ωστόσο, η πολύωρη παραμονή στον ήλιο, ακόμα και με τη χρήση αντηλιακών, προκαλεί προβλήματα στο πρόσωπο και στο σώμα.

Τι είναι πιθανό να παρατηρηθεί στο δέρμα του προσώπου λόγω του ήλιου;

1)      Αφυδάτωση και ξηρότητα, εξαιτίας της εφίδρωσης, η οποία είναι υπεύθυνη για την απώλεια μεγάλης ποσότητας ύδατος από τον οργανισμό, η οποία δεν αναπληρώνεται.

2)      Λιπαρότητα και αύξηση της έκκρισης του σμήγματος, λόγω της ενεργοποίησης των σμηγματογόνων αδένων, στην προσπάθειά τους να αναπληρώσουν τη χαμένη υγρασία της επιδερμίδας.

3)      Πανάδες, γιατί η UVακτινοβολία του ήλιου, ιδιαίτερα σε άτομα με προδιάθεση και ορμονικές διαταραχές, αυξάνει τη δραστηριότητα μελανίνης.

4)      Μελαχρωματικές κηλίδες (φακίδες), λόγω της αυξημένης μελανίνης στην επιδερμίδα.

5)      Ρυτίδες, λόγω της δημιουργίαςεστιών συσσώρευσης κολλαγόνου, μέσα στο χόριο του δέρματος, που με την πάροδο του χρόνου αυξάνονται, με αποτέλεσμα να διαταράσσουν τη φυσιολογική δομή των στοιχείων του δέρματος. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι επίσης υπεύθυνη για την καταστροφή των υγιών κύτταρων της επιδερμίδας και την αύξηση των ελεύθερων μοριακών ριζών, που είναι υπεύθυνες για την αποδόμηση του υαλουρονικού οξέος.

6)      Ευρυαγγείες, λόγω της αυξημένης από τον ήλιο θερμοκρασίας .

Τι είναι πιθανό να παρατηρηθεί στο δέρμα του σώματος λόγω του ήλιου;

Ανάλογες φθορές με αυτές που έχει υποστεί το πρόσωπο, με σημαντικότερες την αφυδάτωση και την ξηρότητα.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το δέρμα του προσώπου μου μετά από υπερβολική έκθεση στον ήλιο.

1ο Βήμα: Ένα απλό πίλινγκ (με κόκκους) για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων και του επιφανειακού σμήγματος.

2ο Βήμα: Συνιστάται βαθύς καθαρισμός για την αφαίρεση του σμήγματος, ώστε το δέρμα να είναι έτοιμο για το 3ο βήμα.

3ο Βήμα: Μια σειρά ενυδατικών θεραπειών για την αντιμετώπιση της αφυδάτωσης και της ξηρότητας με χρήση ενυδατικών προϊόντων (οροί, μάσκες και κρέμες) που να περιέχουν θαλάσσιες ουσίες, όπως έλαια ψαριών, φύκια, μεταλλικά άλατα από τον θαλάσσιο πυθμένα, ή προϊόντα με εκχυλίσματα φυτών ή φρούτων.

Για τον αποχρωματισμό των πανάδων και την αφαίρεση των μελαχρωματικών κηλίδων υπάρχουν 4 λύσεις:

Η χρήση οξέων φρούτων (λευκαντικές ουσίες)

Η χρήση φυτικού πίλινγκ  

Η μηχανική δερμοαπόξεση

Η χρήση laser

Στην περίπτωση της φωτογήρανσης (ρυτίδες) υπάρχουν οι εξής λύσεις:

1η λύση: Εφαρμογή εντατικών ενυδατικών θεραπειών σαν αυτές που αναφέρθηκαν, χρήση υαλουρονικού οξέος και κολλαγόνου για την επαναφορά της φυσιολογικής δομής του δέρματος.

2η Λύση: Δερμοαπόξεση

3η Λύση: Χρήση laser

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το δέρμα του σώματός μου;

1ο Βήμα:Εφαρμογή πίλινγκ για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων

2ο Βήμα:Ενυδάτωση με μάσκες ή κρέμες με NMF (φυσικός ενυδατικός παράγοντας), άλατα γαλακτικού οξέος, προπυλενογλυκόλη, έλαια πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, υαλουρονικό οξύ, γαλακτώματα w/o (νερό σε λάδι) κ.ά.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει το δέρμα;

Τα φρούτα, τα λαχανικά και το νερό βοηθούν στην ενυδάτωσή μας, κυρίως η βιταμίνη Α που καταπολεμά την ξηρότητα του δέρματος και προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Τη βρίσκουμε στο μουρουνέλαιο, στο συκώτι, στα ραδίκια, στα αβγά, στα καρότα, στο σπανάκι, στο μπρόκολο.

Σύμφωνα με αυτά που αναφέραμε, μπορούν να γίνουν αντιληπτές οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος στο δέρμα, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οι οποίες είναι σημαντικό να αξιολογηθούν πολύ προσεκτικά από την αισθητικό, ώστε να ακολουθηθεί η ανάλογη θεραπεία για την αντιμετώπισή τους.

Ελένη Συνοδινού

αισθητικός-κοσμητολόγος

συνεργάτης της ReleaseandRelaxMotion

Υπηρεσίες Εκπαίδευσης Spa

www.rrmotion.gr

Read 2537 times
Rate this item
(0 votes)