Published in ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΙΩΣΗΦΙΔΟΥ

MD  ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ.

 

 

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο ήλιος είναι πηγή ζωής και ενέργειας για το σώμα μας. Συγκεκριμένα, ο ήλιος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη  των οστών μας, μέσω της σύνθεσης της βιταμίνης D, προάγει τον μεταβολισμό των κυττάρων, την ψυχική μας ευεξία και ενεργοποιεί τη δράση ορμονών. Πολλές δερματοπάθειες βελτιώνονται μετά την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, η ακμή κ.ά.

Η υπέρμετρη  έκθεση στον ήλιο και χωρίς προστασία μπορεί να έχει από ήπιες έως πολύ σοβαρές συνέπειες.

 

Ηλιακό έγκαυμα

Οι περισσότεροι από μας έχουμε υποστεί ηλιακό έγκαυμα κάποια στιγμή στη ζωή μας, και μπορεί να φαίνεται ακίνδυνο, αλλά είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι επεισόδια ηλιακού εγκαύματος, σε παιδική ηλικία κυρίως, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

 

Αλλεργικές αντιδράσεις

Μετά από έκθεση στον ήλιο μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικού τύπου αντιδράσεις, όπως ηλιακή κνίδωση, πολύμορφο εκ φωτός ερύθημα, αλλά και φωτοδερματίτιδες αν λαμβάνονται φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία (τετρακυκλίνες, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, κάποια καρδιολογικά φάρμακα κ.ά.), αλλά και όταν γίνεται χρήση καλλυντικών ή αρωμάτων.

 

Φωτογήρανση

Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί εκφύλιση του κολλαγόνου και της ελαστίνης, βλάβη του τοιχώματος των αγγείων του δέρματος, με αποτέλεσμα ευρυαγγείες, δημιουργεί δυσχρωμίες στο δέρμα, κυρίως πανάδες και μέλασμα, και προσδίδει αφυδατωμένη και γερασμένη όψη, που δεν συμβαδίζει με την ηλικία του ατόμου.

 

Καρκίνος δέρματος

Αυτή είναι και η πιο σοβαρή συνέπεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Η επίπτωση του μελανώματος ολοένα αυξάνει τα τελευταία χρόνια. Το ίδιο και άλλοι τύποι νεοπλασιών του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα.

 

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από την υπεριώδη, που είναι η πιο βλαβερή για  το δέρμα, το ορατό φως και την υπέρυθρη.

Η υπεριώδης ακτινοβολία αποτελείται από τη UVA, τη UVB και τη UVC. Η  τελευταία συγκρατείται από το όζον και δεν φτάνει στη Γη.

Η UVA είναι υπεύθυνη για τη φωτογήρανση, αλλά προκαλεί και βλάβη του DNA των κυττάρων της επιδερμίδας, με συνέπεια τον καρκίνο του δέρματος μετά από μακροχρόνια έκθεση σε αυτήν. Επίσης, σε αυτήν οφείλεται και το μαύρισμα, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται στο solarium.

Η UVB προκαλεί έγκαυμα αλλά και καρκίνο του δέρματος.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Υπάρχουν δυο κατηγορίες:

τα φυσικά αντηλιακά που χρησιμοποιούν φυσικά φίλτρα (zincoxide, titaniumdioxide), και δρουν ανακλώντας την ηλιακή ακτινοβολία, και

τα χημικά αντηλιακά που απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία μετατρέποντάς την σε ακίνδυνη θερμότητα (avobenzone,tinosorb,oxybenzone κ.ά.).

Ο δείκτης SPF υποδηλώνει τον βαθμό προστασίας που μας παρέχει το αντηλιακό από την ακτινοβολία UVB. Προσδιορίζει τον χρόνο που μπορεί κάποιος που χρησιμοποιεί αντηλιακό να εκτεθεί στον ήλιο χωρίς να πάθει έγκαυμα, σε σχέση με τον χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς  την εφαρμογή αντηλιακού. Έτσι, αν χρησιμοποιούμε SPF30, σημαίνει ότι θα χρειαστεί 30 φορές περισσότερη δόση UVB για να πάθουμε έγκαυμα απ’ ό,τι αν δεν χρησιμοποιούσαμε αντηλιακό.

Επειδή ο δείκτης SPF δεν μας δίνει καμία πληροφορία για προστασία από τη UVA, είναι σημαντικό να υπάρχει στη συσκευασία του αντηλιακού η σφραγίδα της EU για τη UVA ακτινοβολία.

Είναι σημαντικό, επίσης, να αναγράφεται η ημερομηνία λήξης και η σύνθεση του προϊόντος. Η επιλογή του αντηλιακού θα γίνει και με βάση τον τύπο του δέρματος, τον φαινότυπο, αλλά και το ιατρικό ιστορικό του ατόμου.

ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΑΝΤΗΛΙΑΚΩΝ

Τα αντηλιακά περιορίζουν τη σύνθεση της βιταμίνηςD, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και φωτοδερματίτιδες, και, αν είναι λιπαρά και κρεμώδη, ακμοειδές εξάνθημα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΙΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

- Δεν χρησιμοποιούμε αντηλιακό σε βρέφη κάτω των 6 μηνών. Συνιστάται η πλήρης αποφυγή έκθεσης στον ήλιο.

- Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ατόμων που λαμβάνουν φάρμακα που προκαλούν φωτοευαισθησία, ή πάσχουν από ασθένειες που επιδεινώνονται με τον ήλιο (ερυθηματώδης λύκος, πέμφιγα κ.ά.).

- Αποφυγή έκθεσης ατόμων με φαινότυπο Ι (γαλάζια μάτια, κόκκινα μαλλιά, λευκό δέρμα με φακίδες).

- Πρέπει να χρησιμοποιούμε αντηλιακό όλο τον χρόνο, όχι μόνο στην παραλία.

- Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να ανανεώνεται κάθε μιάμιση ώρα, ιδιαίτερα μετά από σπορ ή κολύμπι.

- Να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο, μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.

- Πρέπει να εφαρμόζουμε επαρκή ποσότητα αντηλιακού (5-6 κουταλάκια τσαγιού για όλο το σώμα).

- Επαρκής ρουχισμός, καπέλο, γυαλιά ηλίου με UV φίλτρα, ομπρέλες, συμπληρωματικά με το αντηλιακό.

- Κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, για τη δέσμευση των ελεύθερων ριζών που δημιουργεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

Read 2356 times
Rate this item
(0 votes)
Tagged under