Published in ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

ΗΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ

   

     «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεό».

Οι παραδόσεις πολλών λαών θεωρούν τον ήχο πρωταρχική συμπαντική δύναμη, η οποία συνέβαλε στη δημιουργία της ύλης. «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεό» υπενθυμίζουν η Βίβλος, το Κοράνι και η Ριγκ Βέδα. Από τα βάθη του χρόνου, σαμάνοι θεραπευτές, φιλόσοφοι, μουσικοί και ιερείς πίστευαν πως η δύναμη του ήχου και της μουσικής, γενικότερα, μπορούσε να φέρει σε αρμονία το σώμα και το μυαλό του ανθρώπου.Αποδίδοντας στον ήχο μαγικές ιδιότητες, τον χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία σώματος και μυαλού, έχοντας πρόσβαση στις βαθύτερες καταστάσεις της συνείδησης.

Τα κινέζικα γκονγκ διαλογισμού, τα κουδουνάκια των θιβετιανών μοναχών και τα ινδουιστικά μάντρας είναι μερικά παραδείγματα θεραπευτικής χρήσης των ήχων. Η αγιουρβέδα, η παραδοσιακή ινδική ιατρική, χρησιμοποιεί ορισμένους πρωταρχικούς ήχους που έχουν ισχυρό αποτέλεσμα στο μυαλό, στο σώμα και στο πνεύμα. Ακόμα κι αν κάποιος λέει από μέσα του τους ήχους στη διάρκεια ενός διαλογισμού, το μυαλό ηρεμεί και η αναπνοή γίνεται πιο αργή. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, αυτά τα ηχητικά κύματα μπορούν να καθυστερούν την εξάπλωση των καρκινογόνων κυττάρων.

Ορισμένες υψηλές συχνότητες ήχων επιδρούν στον άνθρωπο ως παυσίπονο.
Ο ήχος είναι μια μορφή ενέργειας, η οποία είναι αποτέλεσμα δόνησης. Κάθε συχνότητα έχει συγκεκριμένο μήκος κύματος που γίνεται αντιληπτό μέσω της ακοής και της δόνησής της στο σώμα μας. Ήχο δεν παράγει μόνο η φωνή μας, αλλά όλα τα ζωτικά μας όργανα, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, το αίμα, η αναπνοή, το πεπτικό σύστημα κ.ά.

Σήμερα, με τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουμε, μπορούμε  να  παρατηρήσουμε  τη λειτουρ­γία του σώματος και του εγκεφάλου με ακριβείς λεπτομέρειες. Να μετρήσουμε τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στο μυαλό και το σώμα στις διαφορετικές καταστάσεις της συνείδησης και της υγείας. Ερευνητικά προγράμματα σε πανεπιστήμια ανά τον κόσμο έχουν ως αντικείμενο την  έρευ­να της νευροφυσιολογίας, της περισυλλογής των επιπέδων χαλάρωσης και της αλληλεπίδρασης μυαλού και σώματος.

Κατ’αρχήν, σημασία έχει η κατανόηση της έννοιας «συχνότητα». Ζούμε σ’ ένα σύμπαν που αποτελείται εξ ολοκλήρου από ενέργεια, και το σώμα ακούει συχνότητες. Το φως, η δόνηση, ο ήχος και η μουσική είναι συχνότητες. Τα αφτιά αλλάζουν αυτό το αισθητηριακό ερέθισμα σε βιοχημικούς παλμούς και στέλνουν αυτήν την πληροφορία στον εγκέφαλο, όπως ακριβώς κάνουν τα μάτια στις συχνότητες του φωτός και η μύτη στις οσμές. Έτσι, κάθε παλμός αλλάζει σε βιοχημικό ερέθισμα και πηγαίνει στον εγκέφαλο. Κάθε αισθητηριακό όργανο, μετά, συλλέγει πληροφορίες ως ερεθίσματα της συχνότητας και τα αλλάζει σε βιοχημικούς παλμούς, που τα στέλνει στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος, με τη σειρά του, διυλίζει την πληροφορία και την ανακατανέμει σε συστήματα και λειτουργίες του σώματος, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να διατηρήσει την υπόστασή του.

Κάποιος πολύ εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί πώς ο εγκέφαλος ξέρει να κατευθύνει αυτά τα ερεθίσματα στο κατάλληλο μέρος; Και η απάντηση είναι: με την οκτάβα της συχνότητας. Η μουσική κλίμακα, η οποία βασίζεται στις αρμονίες της ιερής γεωμετρίας, αντιπροσωπεύει τη μαθηματική δομή της ψυχής του κόσμου, επειδή ενσαρκώνει την ουσία του σύμπαντος και κάθε ήλεκτρου μέσα στο σώμα μας. Στις ειδικές επιστημονικές έρευνες για τις επιδράσεις συγκεκριμένων συχνοτήτων του ήχου στη λειτουργία του εγκεφάλου, των οργάνων και τη χημεία του σώματος, ανακάλυψαν ότι ο εγκέφαλος χειρίζεται τις συχνότητες του ήχου σαν πληροφορίες με καθορισμένη σειρά.

Επιπλέον, ο εγκέφαλος αποκωδικοποιεί τις πληροφορίες αυτές και τις μεταδίδει στα συστήματα ελέγχου. Λειτουργεί σαν μετασχηματιστής πληροφοριών που μετατρέπει και μεταφέρει την εκάστοτε συχνότητα-πληροφορία με τη μορφή δόνησης, με τον ίδιο τρόπο που ένας δέκτης-ραδιόφωνο λαμβάνει έναν παλμό κυμάτων και εκπέμπει-μετασχηματίζει τις διαφορετικές συχνότητες.

Στο σώμα, αυτές οι συχνότητες αναγνωρίζονται από συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύτταρα ή κύματα του εγκεφάλου, και διαφορετικά κύτταρα αντιδρούν στην κάθε διαφορετική συχνότητα. Ο PeterMandel(νευροφυσιολόγος) βλέπει τα συστήματα ελέγχου του εγκεφάλου σαν το κέντρο πληροφοριών, το οποίο είναι στο επίκεντρο κατά την αναζήτηση της αιτίας μιας αρρώστιας. Από εκεί πρέπει να σταλούν παλμοί οι οποίοι θα λειτουργήσουν με τρόπο ρυθμιστικό για να επαναφέρουν το μπλοκαρισμένο σύστημα στην αρχική του συντονισμένη  αντίδραση.

Τα tuning forks, δηλαδή τα μουσικά διαπασών, οδηγούν το σώμα, το νευρικό σύστημα, τον μυϊκό τόνο και τα όργανα σε ισορροπία. Έχουν τη δυνατότητα να επιδράσουν στη δυναμική ενεργειακή κατάσταση του οργανισμού .

Κρούοντάς τα, ακριβείς μαθηματικές αναλογίες παράγουν καθαρά μουσικά διαστήματα, τα οποία είναι γνωστά ως Πυθαγόρειο κούρδισμα. Κατά τη διάρκεια της ηχοθεραπείας ,το φυσικό σώμα θα επανατοποθετηθεί ώστε να κρατήσει αυτές τις αναλογίες και να ηχήσει σωστά. Η μέθοδος είναι γνωστή ως Repatterning και αναπτύχθηκε από τον Dr. John Beaulieu, πρωτοπόρο θεραπευτή του ήχου.

O ήχος των αρμονικών των μουσικών διαπασών εισέρχεται κατ’ευθείαν στο σώμα μέσα από το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο και διατηρεί την επικοινωνία μεταξύ όλων των κυττάρων.

Το Rejuvanceείναι φυσική τεχνική για το πρόσωπο, που δουλεύει και αποκαθιστά με ειδικούς χειρισμούς την αναζωογόνηση της επιδερμίδας και ταυτόχρονα, καθώς εμπεριέχει και ειδικούς χειρισμούς στα βελονιστικά σημεία του προσώπου και στο πάνω μέρος της πλάτης, του αυχένα, των ώμων και του στήθους, φθάνει σε ολιστικό αποτέλεσμα απελευθέρωσης εντάσεων σε όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα ένα υπέροχο αίσθημα ευεξίας σε όλο το σώμα. Η ΣΥΝΘΕΣΗ και η ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ με τις αρμονικές του ήχου, μέσα από τη χρήση των μουσικών διαπασών, δίνει τη δυνατότητα να επιδράσουμε πιο βαθιά στην ολότητα του οργανισμού, μέσω του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Έτσι, το αποτέλεσμα σε αυτήν την ολιστική φροντίδα του ρεζουβάνς είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς γνωρίζουμε ότι το νευρικό και το μυϊκό σύστημα είναι απόλυτα συνδεδεμένα.

Ακόμα και στην κλασική αισθητική φροντίδα, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής θεραπευτικής μάσκας μετά από λεμφικό ντραινάζ , ή και σε όποια άλλη αναζωογονητική αναπλαστική φροντίδα, τη στιγμή που είμαστε χαλαροί και ελεύθεροι να δεχτούμε θεραπευτικά μηνύματα, η χρήση των διαπασών μπορεί να εφαρμοστεί με καταπληκτικά αποτελέσματα.

Επίσης, η εφαρμογή των διαπασών στα βελονιστικά σημεία του προσώπου ενισχύει το αποτέλεσμα της δακτυλοπίεσης, καθώς ο συντονισμός του γιν και του γιανγκ έχει ως αποτέλεσμα την ενεργειακή εξισορρόπηση σε όλο το σώμα. Η θεραπευτική εργασία μπορεί ακόμη να εφαρμοστεί σε ενεργειακό επίπεδο μέσω των τσάκρας. Οι ήχοι όπως και τα χρώματα, που είναι και εκείνα δονήσεις, επιδρούν πάνω στα (τσάκρας) ενεργειακά κέντρα, ανοίγοντας τα μπλοκαρίσματά τους και, κατ’ επέκταση, βοηθoύν τα όργανα που αντιστοιχούν σε κάθε τσάκρα να λειτουργήσουν καλύτερα.

Όταν είμαστε σε κατάσταση κακής υγείας, τα τσάκρας μπορούν να διαστρεβλωθούν, να βγουν από την ευθυγράμμιση ή και να μείνουν στάσιμα. Όταν αυτό συμβαίνει, η ενέργεια δύναμης ζωής δεν μπορεί να ρεύσει ελεύθερα μέσα και έξω, και το φυσικό σώμα μπορεί να υποφέρει. Η πίεση, η ανικανότητα να εκφραστούν οι συγκινήσεις, οι πεποιθήσεις που είναι ασύμφωνες με την αλήθεια, η αποσύνδεσή μας από μια υψηλότερη δύναμη, η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης, η έκθεση στην τοξικότητα κ.λπ., μπορούν να προκαλέσουν το σύστημα των τσάκρας να κλείσει προς τα μέσα. Κάθε τσάκρα αντηχεί με ιδιαίτερη συχνότητα δόνησης και είναι αναπόσπαστο τμήμα της παλμικής ιατρικής. Κάθε τσάκρα ισορροπείται με την πρόσκλησή του πίσω στη φυσική του κατάσταση δόνησης και συχνότητας.Το φυσικό σώμα είναι μια μονάδα φτιαγμένη από πολλά και διαφορετικά αναπόσπαστα τμήματα, που σχεδιάζονται ώστε να είναι αυτοεπιδιορθούμενα. Η δουλειά του σώματος είναι να διατηρήσει την ισορροπία και την ελεύθερη ροή της ενέργειας.

Η δυνατότητα θεραπευτικής εργασίας στα ενεργειακά κέντρα του λαιμού, του μετώπου και της κορυφής του κεφαλιού, προσδίδει νοητική διαύγεια και τη δυνατότητα εναρμόνισης του ορμονικού συστήματος του οργανισμού και, κατ’ επέκταση, του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος. Όλος ο οργανισμός συντονίζεται σε πιο υψηλά ενεργειακά επίπεδα.

Το κέντρο του λαιμούελέγχει την επικοινωνία και την αυτοέκφραση, συνδέεται με τον θυρεοειδή και παραθυρεοειδή αδένα, τον λαιμό και τα αφτιά, υποστηρίζει το σκελετικό σύστημα.

Το κέντρο του μετώπουελέγχει την αντίληψη, τη γνώση και κατανόηση, συνδέεται με την υπόφυση, τον εγκέφαλο και τα μάτια, υποστηρίζει το νευρικό και ενδοκρινικό σύστημα.

Το κέντρο της κορώνας, που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού, ελέγχει την προσωπικότητα, τη σκέψη και την αυτοκατανόηση, συνδέεται με την παρεγκεφαλίδα, τον νωτιαίο μυελό και τα εγκεφαλικά κύτταρα, και σχετίζεται με το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα αισθητήρια όργανα.

Χρησιμοποιώντας τα αντίστοιχα διαπασών για κάθε ενεργειακό κέντρο, έχουμε τη δυνατότητα να συντονίσουμε τη λειτουργία τους. Ακόμη με τα αγγελικά tunersμπορούμε να διαγράψουμε επαναλαμβανόμενα προτύπα σκέψης και να βοηθήσουμε σε περίπτωση αϋπνίας ή δυσκολίας εστίασης και συγκέντρωσης.

Κατανοούμε πως ενεργοποιώντας με επιπλέον κατάλληλα εργαλεία αυτές τις σημαντικές λειτουργίες, κατά τη διάρκεια μιας φροντίδας στο πρόσωπο, μπορούμε να φτάσουμε στη σύνδεση της ολότητας του οργανισμού. Τότε επαυξάνεται και η αποτελεσματικότητα των κοσμητικών καλλυντικών που χρησιμοποιούμε, και η αισθητική φροντίδα αποκτά νέο νόημα.

Ο συνδυασμός αυτής της ενεργειακής εξισορρόπησης έχει ως αποτέλεσμα για το δέρμα,που λειτουργεί σαν σφουγγάρι των εξωτερικών και εσωτερικών ερεθισμάτων, να στέλνει τα αντίστοιχα μηνύματα στα εγκεφαλικά κύτταρα, και το αντίθετο. Όταν αυτή η αμφίδρομη πορεία χαρακτηρίζεται από δονητικές συχνότητες συγχρονισμένες σε ίδιο μήκος και είδος κυμάτων, τότε η ροή της ζωτικής ενέργειας συμβαίνει ανεμπόδιστα, και το αίσθημα γαλήνης και αρμονίας αντηχεί στο πρόσωπο, στο δέρμα, στα όργανα και στους ιστούς, σε όλο το σύστημα του οργανισμού.Και τότε, όλο το σύστημα εργάζεται εν πλήρη τελειότητι, όπως είναι προορισμένο από την αρχή να λειτουργεί, σύμφωνα με όσα οι μηχανισμοί αυτοΐασής του ορίζουν. Το πρόσωπο, ως σύνδεσμος ανάμεσα στο σώμα, τον νου και το συναίσθημα, δέχεται όλα τα εναρμονισμένα ερεθίσματα και από τα τρία επίπεδα, και απλά ακτινοβολεί τα μηνύματά τους!

 

 

Το παρόν κείμενο περιέχει πληροφορίες από άρθρο περί Βιοακουστικής στο περιοδικό Υοga.

Link: www.lightcoloursound.com

www.biosonics.com

Read 1989 times
Rate this item
(0 votes)