Published in SELLING TIPS

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΩΝ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Πληροφόρηση L.N.E Γαλλία

Επιμέλεια κειμένου Φανή Παναγοπούλου.

 

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΕΛΑΤΙΣΣΩΝ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΝΕΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το εννεάγραμμα είναι ένα σύμβολο το οποίο παρουσίασε για πρώτη φορά στη Δύση, στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Έλληνας φιλόσοφος Γεώργιος Γκουρτζίεφ. Περιγράφει τη σχέση δύο βασικών συμπαντικών νόμων. Του νόμου του τρία και του νόμου του εφτά, οι οποίοι, σύμφωνα με τον Γκουρτζίεφ, επενεργούν σε κάθε φαινόμενο.
Ο Έλληνας φιλόσοφος θεωρεί ύψιστη αξία την ανάπτυξη της συνείδησης του ανθρώπου.
Το εννεάγραμμα είναι ένα σύστημα μελέτης της ανθρώπινης προσωπικότητας, αναπτυγμένο αρχικά ως σχεδιάγραμμα μόνο για αυτοπαρατήρηση. Περιγράφει τους εννέα διαφορετικούς τύπους της παγκόσμιας προσωπικότητας και πώς αλληλεπιδρούν ο ένας με τον άλλον. Κάθε τύπος έχει έναν ευδιάκριτο τρόπο να βλέπει την πραγματικότητα, που καθορίζεται από μια συναισθηματική συνήθεια, έναν χαρακτηριστικό τρόπο σκέψης και έναν τρόπο επικοινωνίας με τον άλλον. Μόλις κάποιος ανακαλύψει τον τύπο του και γνωρίσει τα κύρια χαρακτηριστικά (άποψη, πάθος κ.λπ.) που οργανώνουν τις σκέψεις και τις συγκινήσεις του, τότε μπορεί να μετατρέψει τις αρνητικές ενέργειες που τον επηρεάζουν στις αντίθετες ή ανώτερες τάσεις του.

 

Μέσα από τους εννέα τύπους προσωπικότητας του εννεάγραμμου θα ανακαλύψετε τα υποσυνείδητα κίνητρά σας, τα μέσα για να διορθώσετε τα αδύναμα σημεία σας και για να ενδυναμώσετε τα δυνατά σας σημεία. Άλλωστε, το εννεάγραμμα είναι εξαιρετικό εργαλείο για να διαχειριστείτε τις σχέσεις σας με τις πελάτισσές σας.

Το εννεάγραμμα είναι εξαιρετικό εργαλείο γνώσης του εαυτού μας και των άλλων. Επιτρέπει να αναγνωρίσουμε καλύτερα τα χαρίσματά μας, τα όριά μας, να καταλάβουμε καλύτερα τους τρόπους δράσης και σκέψης μας, να φωτίσουμε τα κίνητρα και τους φόβους μας.

Η δομή του εννεαγράμματος μπορεί να φανεί περίπλοκη, αν και είναι απλή. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε το εννεάγραμμα αν το σκιαγραφήσετε οι ίδιοι. Σχεδιάστε έναν κύκλο και εννέα σημάδια να απέχουν εξίσου στην περιφέρειά του. Υποδείξτε κάθε σημείο από έναν αριθμό (από το ένα έως το εννέα), με εννέα στην κορυφή, συμμετρικά και σε συμφωνία. Κάθε σημείο αντιπροσωπεύει έναν από τους εννέα βασικούς τύπους της προσωπικότητας. Τα εννέα σημεία στην περιφέρεια συνδέονται επίσης με τις εσωτερικές γραμμές της εννεαγραμματικής δομής. Σημειώστε ότι τα σημεία τρία, έξι, και εννέα διαμορφώνουν ένα ισόπλευρο τρίγωνο. Τα υπόλοιπα έξι σημεία συνδέονται ως ακολούθως: το ένα συνδέεται με τέσσερα, τέσσερα με δύο, δύο με οκτώ, οκτώ με πέντε, πέντε με επτά και επτά με ένα.

ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Θα αναφερθούμε στα κυριότερα χαρακτηριστικά κάθε προσωπικότητας, αναλύοντας τους χαρακτήρες και προτείνοντας τρόπους προσέγγισης που θα βοηθήσουν στην καλή σχέση με τις πελάτισσές σας.

Τύπος ένα

Μεταρρυθμιστής, ορθολογικός, μεθοδικός, αναμορφωτής

Ο ιδεαλιστής τύπος, ο τύπος με αρχές. Οι τύποι ένα είναι ηθικοί και ευσυνείδητοι, με έντονη την αίσθηση του σωστού και του λάθους. Είναι δάσκαλοι και σταυροφόροι, προσπαθούν συνεχώς να βελτιώνουν τα πράγματα, φοβούνται όμως πάντοτε μήπως κάνουν λάθη. Καλά οργανωμένοι, τακτικοί και απαιτητικοί, προσπαθούν να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα, μπορεί όμως να ολισθήσουν στην τελειομανία. Συνήθως έχουν προβλήματα καταπιεσμένου θυμού και ανυπομονησίας. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι ένα είναι σοφοί, οξυδερκείς, ρεαλιστές, υψηλόφρονες.

Αν η πελάτισσά σας ανήκει στον τύπο ένα, είναι πάντα κομψά ντυμένη. Οδηγείται από την εσωτερική προσταγή «Να είσαι τέλεια». Είναι πάντα πολύ ακριβής και απαιτητική σε αυτό που περιμένει από την περιποίησή σας. Δείχνει κριτική, σχολαστική, πειθαρχημένη, αλλά επίσης άκαμπτη, μη ανεκτική, ευερέθιστη. Μπορεί να είναι συνεχώς θυμωμένη.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Θα πρέπει να είστε ακριβής. Θα την προκαλέσετε αν φερθείτε απρόσεκτα. Ο καλύτερος τρόπος για να την κινητοποιήσετε θα ήταν να την κριτικάρετε διακριτικά, για να της δείξετε ότι δεν συμπεριφέρεται με τον ενδεδειγμένο τρόπο.

Από την άλλη, πρέπει να την επαινέσετε για τα θετικά στοιχεία της προσωπικότητάς της. Επίσης, θα το εκτιμήσει αν ζητήσετε τη γνώμη της για θέματα που γνωρίζει καλά, και θα πρέπει να είστε προσεκτική όταν μιλάει, γιατί απεχθάνεται να τη διακόπτουν.

Τύπος δύο: ο αρωγός

Περιποιητικός, γενναιόδωρος, κτητικός – χειριστικός

Ο τρυφερός, διαπροσωπικός τύπος. Οι τύποι δύο διαθέτουν ισχυρή ενσυναίσθηση, είναι ειλικρινείς και εγκάρδιοι. Είναι φιλικοί και γενναιόδωροι, αλλά μπορούν να γίνουν συναισθηματικοί και κόλακες. Έχουν την τάση να είναι κοντά στους άλλους, και μερικές φορές κάνουν πράγματα για τους άλλους για να τους γίνουν απαραίτητοι. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι δύο είναι ανιδιοτελείς, αλτρουιστές και αγαπάνε άνευ όρων τον εαυτό τους και τους άλλους.

Αν η πελάτισσά σας ανήκει στον τύπο δύο, θα φοράει ρομαντικά ρούχα. Θα είναι πιστή και αφοσιωμένη σ’ εσάς και στις περιποιήσεις σας, θα σας υποστηρίζει και με κάθε ευκαιρία θα σας συστήνει σε γνωστούς και φίλους. Ο τύπος δύο αναμένει τις ανάγκες και τα αιτήματα, κι έτσι ενθαρρύνει την εξάρτηση των άλλων. Δεν στοχεύει κατ’ ανάγκην να είναι μπροστά από τη σκηνή, αλλά θέλει να αρέσει. Προσελκύεται από ανθρώπους με επιρροή. Η πελάτισσα αυτής της κατηγορίας θέλει η γενναιοδωρία της να αναγνωρίζεται. Αν δεν υπάρξει ανταπόδοση, θα δυσαρεστηθεί και ενδεχομένως να τη χάσετε.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Τη γενναιόδωρη πελάτισσα πρέπει να την αφήσετε να νιώσει ότι αποπνέει αγάπη. Δεν πρέπει να διστάζετε να ζητήσετε τη γνώμη της για θέματα που γνωρίζει. Πρέπει με κάθε ευκαιρία να της αναφέρετε πόσο εκτιμάτε την εμπιστοσύνη που δείχνει σ’ εσάς και τη δουλειά σας, καθώς και το γεγονός ότι προτείνει σε γνωστές της να επισκεφθούν το ινστιτούτο σας. Αν την αγνοήσετε, θα την κάνετε να νιώσει άβολα.

Να θυμάστε ότι έχει ανάγκη τα κομπλιμέντα. Αναφέρεται συχνά σε άτομα που βοήθησε, δεν θέλει να μιλάει για τις δικές της ανάγκες και δύσκολα δέχεται δώρα. Δεν πρέπει ποτέ να την κατηγορήσετε ότι χειραγωγεί τους άλλους ή ότι είναι εγωίστρια.

 

Τύπος τρία: ο επιτυχημένος

Προσαρμοστικός, φιλόδοξος, εχθρικός

Ο ευπροσάρμοστος, προσανατολισμένος στην επιτυχία τύπος. Οι τύποι τρία έχουν αυτοπεποίθηση, είναι γοητευτικοί και χαριτωμένοι. Φιλόδοξοι, ικανοί και ενεργητικοί, μπορεί επίσης να ενδιαφέρονται πολύ για το κοινωνικό τους γόητρο και να ασχολούνται μόνο με την προσωπική τους πρόοδο. Οι τύποι τρία ενδιαφέρονται συνήθως για την εικόνα τους και για το τι σκέφτονται οι άλλοι γι’ αυτούς. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι τρία αποδέχονται τον εαυτό τους, είναι αυθεντικοί και αποτελούν, ό,τι και να κάνουν, έμπνευση για τους άλλους.

Η φιλόδοξη πελάτισσα στοχεύει στην επιτυχία. Είναι περισσότερο του «κάνω» παρά του «είμαι». Της αρέσει η δράση, να πηγαίνει μπροστά, γιατί αυτό της ανεβάζει την αδρεναλίνη. Πάνω απ’ όλα επιθυμεί να κερδίζει, και με δεδομένο ότι την ενδιαφέρει η προς τα έξω εικόνα της, είναι η πελάτισσα που θα σας επισκέπτεται συχνά. Προτιμά να φοράει φαντεζί ρούχα και να οδηγεί σπορ αυτοκίνητο. Ωστόσο, είναι αξιόλογη προσωπικότητα, ενθουσιώδης, θετική και ξέρει πολύ καλά τι θέλει από εσάς. Γοητευτική, μιλάει με άνεση, γίνεται αξιολάτρευτη, γιατί ξέρει να πουλάει τον εαυτό της.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Φροντίστε να τη θαυμάζετε. Έχοντας η ίδια μια ατζέντα μονίμως γεμάτη, δεν θέλει να αναβάλετε ούτε ένα ραντεβού μαζί της, γιατί θα ενοχληθεί ιδιαίτερα και θα σας το δείξει. Καθώς προσανατολίζεται προς συγκεκριμένους στόχους, γενικά βραχυπρόθεσμους, εκτιμάει το να είστε πραγματίστρια και συγκεκριμένη στις περιποιήσεις που της προτείνετε.

Είναι υπομονετικό άτομο, αλλά της αρέσει να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Η έλλειψη αποτελεσματικότητας ή η τεμπελιά των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεται μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις.

Αν θέλετε να την ευχαριστήσετε, ο καλύτερος τρόπος είναι να της κάνετε κάποιο δωράκι (μια μικρή συσκευασία ενός προϊόντος για το δέρμα της, μια περιποίηση απολέπισης ή ενυδάτωσης). Θα το δεχθεί ευχάριστα, αν της το προσφέρετε ως αναγνώριση της εμπιστοσύνης της σ’ εσάς και στις περιποιήσεις σας.

 

Τύπος τέσσερα: ο μοναδικός

Καλλιτέχνης, διαισθητικός, ατομιστής – δραματικός

Ο ρομαντικός, ενδοσκοπικός τύπος. Οι τύποι τέσσερα έχουν συνείδηση του εαυτού τους, είναι ευαίσθητοι, συγκρατημένοι και ήσυχοι. Αποκαλύπτουν τον εαυτό τους, είναι συναισθηματικά ειλικρινείς και ιδιαίτεροι, αλλά μπορούν επίσης να γίνουν δύσθυμοι και άτολμοι. Κρατώντας τον εαυτό τους μακριά από τους άλλους, επειδή αισθάνονται ευάλωτοι και ατελείς, μπορεί να νιώσουν περιφρονημένοι. Συνήθως ρέπουν στην τρυφηλότητα και την αυτολύπηση. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι τέσσερα είναι εμπνευσμένοι, πολύ δημιουργικοί, άξιοι να ανανεώνουν τον εαυτό τους και να αξιοποιούν τις εμπειρίες τους.

Η πελάτισσα καλλιτέχνης φοράει εκκεντρικά ρούχα. Είτε έντονα χρώματα, είτε γκόθικ στιλ, ένα σκουλαρίκι στο αφτί ή πορτοκαλί μαλλιά. Θέλει να είναι διαφορετική από τις άλλες. Δεν αισθάνεται άξια ν’ αγαπηθεί και γίνεται υπέρ το δέον δοτική για να την προσέξουν. Έχει ανάγκη από συναισθηματική ένταση, και η διάθεσή της ποικίλλει, ρέπει κυρίως προς την κατάθλιψη. Μπορεί να ακούσετε συχνά τη φράση «Δεν μπορείτε να καταλάβετε», όταν θα σας μιλάει για τα υπαρξιακά της. Ο αυθορμητισμός της θα συνδυάζεται πάντα με μια αμυντική στάση. Αλλά η καλλιτέχνης έχει πλούσιο φανταστικό κόσμο, είναι οραματίστρια.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Η καλλιτέχνης θέλει να νιώθει μοναδική στο είδος της. Πρέπει να την προσέχετε όταν σας μιλάει για τα θέματα που την απασχολούν, διότι «αν δεν είστε εκεί», θα το νιώσει αμέσως. Φροντίστε να μην την κριτικάρετε, διότι θα πληγωθεί, αλλά μη δείξετε και ότι τη συμπονάτε. Πρέπει να εκμεταλλευτείτε την αίσθηση που έχει για το ωραίο, την καλλιτεχνική της τάση. Προτείνετέ της καινοτόμες και πρωτοποριακές περιποιήσεις, οι οποίες θα την ανανεώσουν. Η ανανέωση είναι κάτι που αποζητά και, αν το αποτέλεσμα είναι θετικό, θα την ενθουσιάσει.

 

Τύπος πέντε: ο παρατηρητής

Διορατικός, προκλητικός – εκκεντρικός

Ο ζωηρός, εγκεφαλικός τύπος. Οι τύποι πέντε είναι σε εγρήγορση, διορατικοί και φιλοπερίεργοι. Είναι ικανοί να συγκεντρώνονται και να εστιάζουν την προσοχή τους στην ανάπτυξη σύνθετων ιδεών και ειδικοτήτων. Ανεξάρτητοι και καινοτόμοι, μπορεί να απορροφηθούν από τις σκέψεις τους και τις κατασκευές της φαντασίας τους. Γίνονται απόμακροι. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι πέντε είναι πρωτοπόροι οραματιστές και είναι ικανοί να δουν τον κόσμο με εντελώς άλλον τρόπο.

Η πελάτισσα αυτού του τύπου είναι παρατηρητική, φοράει συνήθως σκούρα ρούχα, δεν της αρέσουν τα αξεσουάρ μόδας. Παρουσιάζεται σαν «μεγάλο κορίτσι, πολύ απλό», και ορισμένες φορές πολύ αυστηρό. Αυτό που ενδιαφέρει μια παρατηρητική προσωπικότητα είναι η κατανόηση των καταστάσεων. Της αρέσει να πηγαίνει στο βάθος των πραγμάτων, απεχθάνεται το «δήθεν». Επιθυμεί να της εξηγείτε πώς λειτουργεί η θεραπεία που της εφαρμόζετε στο ινστιτούτο, καθώς και τα προϊόντα που της προτείνετε. Προσεγγίζει με λογικό και ορθολογικό τρόπο το καθετί, αφήνοντας πολύ λίγο χώρο στο συναίσθημα. Δεν εκτιμά τις υπερβολές, γι’ αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτική σε αυτά που θα της υποσχεθείτε για το αποτέλεσμα των περιποιήσεων που της εφαρμόζετε.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Αναζητώντας την εξειδίκευση, η παρατηρητική εμφανίζει, ακόμη και χωρίς να το θέλει, ένα συναίσθημα πνευματικής ανωτερότητας. Πρέπει να αποφεύγουμε τις φλυαρίες για τη βροχή και τον καλό καιρό. Δεν της αρέσει να μιλάει για την προσωπική της ζωή και δεν πρέπει να προσεγγίσετε αυτό το θέμα αν δεν κάνει εκείνη το πρώτο βήμα.

Οφείλετε να είστε ακριβής και λογική στα αποτελέσματα που υπόσχεστε από τις περιποιήσεις σας.

Μην εκπλαγείτε αν δεν σας δώσει αμέσως απάντηση για κάποια θεραπεία που ενδεχομένως θα της προτείνετε. Θα σας ζητήσει να της δώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, πιθανότατα θα κάνει και τη δική της έρευνα, για να πάρει την τελική απόφαση. Μαζί της δεν πρέπει να είστε πιεστική, αλλά θα πρέπει προοδευτικά να την οδηγήσετε στην ευχαρίστηση και στη χαλάρωση που θα της προσφέρουν οι περιποιήσεις σας.

 

Τύπος έξι: ο πιστός

Νομιμόφρων, υπεύθυνος, αμυντικός – αγχώδης

Ο αφοσιωμένος, προσανατολισμένος στην ασφάλεια, τύπος. Οι τύποι έξι είναι αξιόπιστοι, υπεύθυνοι και δουλεύουν σκληρά, αλλά μπορούν επίσης να είναι αμυντικοί, ανειλικρινείς και υπερβολικά αγχώδεις, επιζητώντας το άγχος, ενώ παραπονιούνται ότι έχουν άγχος. Συχνά είναι επιφυλακτικοί και αναποφάσιστοι, αλλά μπορεί επίσης να είναι αντιδραστικοί, προκλητικοί και επαναστάτες. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι έξι διαθέτουν εσωτερική σταθερότητα, έχουν αυτοπεποίθηση, στηρίζονται στις δυνάμεις τους.

Η πιστή πελάτισσα είναι αγχώδες άτομο, αμφιβάλλει για τον εαυτό της και σίγουρα, τουλάχιστον αρχικά, αμφιβάλλει και για τους άλλους και τις προθέσεις τους. Η πρώτη της σκέψη είναι αν μπορεί να εμπιστευτεί. Δεν της αρέσουν οι ασάφειες, πρέπει να είστε σαφής και ειλικρινής μαζί της. Αν κερδίσετε την εμπιστοσύνη της, θα μείνει πίστη σ’ εσάς. Επειδή την καταβάλλει το άγχος, κάποιες φορές γίνεται απρόβλεπτη. Αν καταφέρετε να την κάνετε να νιώθει ασφάλεια, όταν βρίσκεται στα χέρια σας και δέχεται τις φροντίδες σας, δεν πρόκειται να σας αλλάξει ποτέ.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Η πελάτισσα του τύπου έξι θέλει να σέβονται τις ανάγκες της και να της φέρονται με ευγένεια. Δεν της αρέσουν τα ξαφνιάσματα, γι’ αυτό και θα πρέπει να την ενημερώνετε λεπτομερώς για κάθε νέα θεραπεία που θα της προτείνετε, καθώς και για ενδεχόμενους ερεθισμούς που μπορεί να παρουσιαστούν.

Έχει ανάγκη να της ανακοινώνονται οι αλλαγές εκ των προτέρων, για να έχει χρόνο να το σκεφτεί.

Επίσης, να είστε φειδωλή στα κομπλιμέντα που θα της κάνετε. Ένα σχόλιο ιδιαίτερα θετικό θα της δημιουργήσει καχυποψία και θα την προβληματίσει, θα την κάνει να νιώσει ότι κάπου αποσκοπείτε. Αλλά και στην κριτική σας, σε θέματα που σας αναφέρει και την αφορούν, θα πρέπει να είστε προσεκτική, γιατί λίγο να ξεφύγετε απ’ αυτό που θέλει ν’ ακούσει, μπορεί να το εισπράξει ως απόρριψη!

 

Τύπος επτά: ο ενθουσιώδης

Πολυπράγμων, άξιος, υπερβολικός – μανιακός

Ο πολυάσχολος, παραγωγικός τύπος. Οι τύποι επτά είναι πολύπλευροι, αισιόδοξοι και αυθόρμητοι. Διασκεδαστικοί, εύθυμοι και πρακτικοί, μπορούν επίσης να υπερβούν τα όρια και να γίνουν απείθαρχοι. Μονίμως αναζητούν νέες εμπειρίες γεμάτες συγκινήσεις, μπορεί όμως να σαστίσουν και να εξαντληθούν, όντας σε συνεχή κίνηση. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι επτά κατευθύνουν το ταλέντο τους σε αξιόλογους στόχους, είναι χαρούμενοικαι κοινωνικοί.

Η ενθουσιώδης πελάτισσα συμπεριφέρεται σαν έφηβη. Της αρέσει να ντύνεται «νέα». Είναι χαρούμενη και αισιόδοξη, εκφράζεται με αυθόρμητο τρόπο και μισεί τη ρουτίνα και τους περιορισμούς, και αναζητά νέες εμπειρίες και νέες θεραπείες. Για να μείνει πιστή σ’ εσάς, θα πρέπει να έχετε νέες και καινοτόμες προτάσεις για θεραπεία να της προτείνετε. Η ενθουσιώδης και περιπετειώδης πελάτισσα έχει μια ναρκισσιστική πλευρά, και μερικές φορές είναι υπερβολική στις προσδοκίες της για τα αποτελέσματα των θεραπειών σας. Είναι γοητευτική και κάποιες φορές δίνει περισσότερο βάρος στο φαίνεσθαι, παρά στο είναι. Γι’ αυτό, οι θεραπείες που έχουν άμεσο αποτέλεσμα της ταιριάζουν καλύτερα από τις θεραπείες που τα αποτελέσματα θα φανούν μακροπρόθεσμα. Δεν αντέχει να περιμένει, γιατί βαριέται, και σε αυτήν την περίπτωση θα αναζητήσει αλλού το αποτέλεσμα που θα την ικανοποιήσει.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Θα πρέπει να της πείτε ότι είναι μια γοητευτική προσωπικότητα. Η πελάτισσα αυτού του τύπου είναι προσκολλημένη σε αυτή την εικόνα. Αλλά έχει επίσης ανάγκη να νιώθει ότι την εκτιμάται.

Προτείνετέ της νέες πρωτότυπες θεραπείες, που από την πρώτη εφαρμογή θα έχουν εμφανές αποτέλεσμα. Επίσης, να είστε διακριτική μαζί της. Συζητά συνήθως μόνο θέματα που δεν την αγγίζουν, και δεν της αρέσει να μιλάει για τα προσωπικά της.

Προσπαθήστε να είστε ευχάριστη μαζί της, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο την καλή της διάθεση και την τάση της να βλέπει πάντα τη χαρούμενη πλευρά της ζωής.

 

Τύπος οκτώ: ο πολεμιστής

Ηγέτης, αποφασιστικός, κυριαρχικός, γεμάτος αυτοπεποίθηση

Ο δυνατός, κυριαρχικός τύπος. Οι τύποι οκτώ έχουν αυτοπεποίθηση, είναι δυνατοί και επιβλητικοί. Προστατευτικοί, πολυμήχανοι και αποφασιστικοί, μπορούν επίσης να είναι υπερόπτες και τυραννικοί. Οι τύποι οκτώ αισθάνονται ότι πρέπει να ελέγχουν το περιβάλλον τους και συχνά συγκρούονται και φοβερίζουν. Δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να βρίσκεται κοντά στους άλλους. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι οκτώ είναι κυρίαρχοι του εαυτού τους - χρησιμοποιώντας τη δύναμή τους για να βελτιώσουν τη ζωή των άλλων, συμπεριφέρονται ηρωικά, μεγαλόψυχα.

Γενικά, η ηγέτης είναι υπεύθυνο και πολύ δυναμικό άτομο. «Είμαι δυνατή, άρα υπάρχω!» Είναι πιθανόν μια πελάτισσα που ανήκει σε αυτό τον τύπο να προσπαθήσει να κατευθύνει ακόμη και εσάς που θα την περιποιηθείτε, υποδεικνύοντάς σας τον τρόπο, θέλοντας να σας δείξει τις γνώσεις της για το αντικείμενο της δουλειάς σας. Ωστόσο, επειδή εκτιμάει τα ενεργητικά άτομα και αυτά που επιβεβαιώνονται, μια δυναμική συμπεριφορά από μέρους σας θα την εκτιμήσει δεόντως. Της αρέσει η οργάνωση, θέλει να ελέγχει το καθετί και να είναι απολύτως ενημερωμένη για τις θεραπείες και τα προϊόντα που θα της προτείνετε.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Θα πρέπει να επικυρώσετε την εικόνα που θέλει να δείχνει, λέγοντάς της πως έχετε εντυπωσιαστεί από τις γνώσεις της για τη δουλειά σας, και συγχρόνως να προβάλλετε τον επαγγελματισμό και την εμπειρία σας, εντυπωσιάζοντάς την και εσείς, χωρίς όμως να την κριτικάρετε ή να την αμφισβητήσετε!

Ωστόσο, πρέπει να είστε προσεκτική πώς θα της προτείνετε θεραπείες ή προϊόντα. Μην είστε πιεστική μαζί της. Αντιθέτως, πάντα να της δίνετε χρόνο να σκεφτεί και να κάνει την έρευνά της πριν αποφασίσει. Της αρέσει η ειλικρίνεια, και γι’ αυτό πρέπει να λέτε όσο το δυνατόν λιγότερα για την επιτυχία των περιποιήσεών σας, και να προτιμάτε να δικαιώνεστε εκ του αποτελέσματος αυτών που της εφαρμόζετε. Κάποιες φορές μπορεί να σας κάνει ερωτήσεις για να αξιολογήσει τον τρόπο που θα της απαντήσετε. Φροντίστε πάντα να απαντάτε με σιγουριά, έχοντας ισχυρά επιχειρήματα, γιατί με αυτό τον τρόπο θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη και την εκτίμησή της.

 

Τύπος εννέα: ο ειρηνοποιός

Δεκτικός, αισιόδοξος, αυτάρεσκος – απελευθερωμένος

Ο βολικός, μετριόφρων τύπος. Οι τύποι εννέα είναι δεκτικοί, έμπιστοι και σταθεροί. Είναι καλοσυνάτοι, ευγενικοί, βολικοί, και συμπαραστέκονται στους άλλους, μπορούν όμως επίσης να είναι υπερβολικά πρόθυμοι να ακολουθήσουν τους άλλους για να μην ταράξουν τα νερά. Επιθυμούν να γίνονται όλα χωρίς συγκρούσεις, και γι’ αυτό τείνουν να γίνονται αυτάρεσκοι και να απαλείφουν οτιδήποτε ενοχλητικό. Συνήθως είναι παθητικοί και ισχυρογνώμονες. Στα καλύτερά τους οι υγιείς τύποι εννέα είναι ακατάβλητοι, ασχολούνται με όλα και είναι ικανοί να φέρνουν τους ανθρώπους κοντά.

Η δεκτική πελάτισσα επιθυμεί να κερδίσει τη συμπάθεια και την εκτίμησή σας και να μπει στο γκρουπ των αγαπημένων πελατισσών σας. Προτιμά να φοράει λευκά ρούχα, αναζητά την αρμονία, είναι αμερόληπτη και δέχεται τους άλλους όπως είναι. Προσπαθεί να αμβλύνει τις δυσκολίες όταν παρουσιαστούν και θέλει να αποφεύγει τις διαμάχες.

Από την άλλη, δεν της αρέσει να λέει τη γνώμη της και να δημιουργεί διαμάχες. Δύσκολα θα πει όχι σε μια θεραπεία που θα προτείνετε, αλλά επειδή τα άτομα αυτού του τύπου ρέπουν στην αδράνεια, μπορεί να αναβάλλει συνεχώς το ραντεβού, προβάλλοντας πάντα κάποια δικαιολογία. Δυσκολεύεται να διακρίνει το σημαντικό από το δευτερεύων και χάνει την έννοια του χρόνου, με αποτέλεσμα συχνά να φθάνει καθυστερημένη στα ραντεβού της.

Πώς να την αντιμετωπίσουμε;

Πρέπει να την κάνετε να νιώθει ασφαλής.

Είναι δύσκολο για εκείνη να κάνει επιλογές. Συχνά δεν ξέρει τι θέλει. Αντιθέτως, γνωρίζει τι δεν θέλει. Είναι καλύτερα, λοιπόν, σε αυτή την πελάτισσα να αποφεύγετε να προτείνετε κάποιο μενού θεραπειών, ώστε να της δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει. Αντίθετα, προτιμήστε να εκμαιεύσετε μέσα από συζήτηση τι δεν θα επέλεγε, τι είναι αυτό που δεν της ταιριάζει. Κατόπιν επιλέξτε εσείς, κρίνοντας τις ανάγκες της, κάποια από αυτές που δεν έχει απορρίψει.

 Αν πάλι έχει αρκετό καιρό να σας επισκεφθεί για περιποίηση, τηλεφωνήστε της για να μάθετε νέα της. Θα εκτιμήσει το ενδιαφέρον σας, ενώ αντίθετα θα απογοητευτεί αν θεωρήσει ότι την ξεχνάτε ή αδιαφορείτε!

 

            

 

Το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί είναι συνοπτική εκδοχή του τεστ που βασίζεται στο εννεάγραμμα. Για κάθε ζεύγος φράσεων επιλέξτε αυτήν που περιγράφει καλύτερα πώς αισθάνεστε συνήθως, και κυκλώστε το αντίστοιχο γράμμα. Είναι καλύτερα να επιλέγετε την απάντηση αυθόρμητα, χωρίς να το σκεφτείτε ιδιαίτερα, καθώς αυτό το τεστ αφορά την πραγματική συμπεριφορά και τις πιο συνηθισμένες αντιδράσεις, και δεν έχει να κάνει με περιστασιακά συναισθήματα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΦΥΣΗ ΣΑΣ;

1. Θεωρώ τον εαυτό μου:
Ε) ρομαντικό και διαισθητικό
Β) ρεαλιστή και προσγειωμένο

2. Προσπαθώ να:
Ζ) αντιμετωπίζω τις συγκρούσεις
Α) αποφεύγω τις συγκρούσεις

3. Συνήθως είμαι:
Γ) διπλωμάτης, χαριτωμένος και φιλόδοξος
Δ) ευθύς, τυπικός και ιδεαλιστής

4. Έχω την τάση να είμαι:
Η) συγκεντρωμένος και επίμονος
Θ) αυθόρμητος και πρόσχαρος

5. Είμαι:
ΣΤ) φιλόξενος άνθρωπος και μου αρέσει να καλωσορίζω νέους φίλους στη ζωή μου
Ε) κλειστό άτομο και δεν κάνω εύκολα παρέες

6. Μου είναι:
Β) δύσκολο να χαλαρώσω και να πάψω να ανησυχώ για πιθανά προβλήματα
Α) δύσκολο να ασχοληθώ με πιθανά προβλήματα

7. Είμαι περισσότερο:
Ζ) τύπος της πιάτσας που ξέρει να επιβιώνει
Δ) ένας ονειροπαρμένος ιδεαλιστής

8. Είμαι άνθρωπος που συνήθως:
ΣΤ) μου αρέσει να είμαι στοργικός με τους ανθρώπους
Η) προτιμώ να κρατάω αποστάσεις από τους άλλους

9. Όταν βιώνω μια καινούργια εμπειρία, συνήθως αναρωτιέμαι αν θα:
Γ) μου χρησιμεύσει σε κάτι
Θ) αν θα μου είναι ευχάριστη

10. Έχω την τάση να εστιάζω υπερβολικά:
Ε) στον εαυτό μου
Α) στους άλλους

11. Αρκετοί έχουν βασιστεί στη:
Η) διαίσθηση και τις γνώσεις μου
Ζ) δύναμη και την αποφασιστικότητά μου

12. Έχω αντιληφθεί ότι νιώθω:
Β) αβεβαιότητα για τον εαυτό μου
Δ) σιγουριά για τον εαυτό μου

13. Για εμένα έχουν περισσότερη σημασία:
ΣΤ) οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους παρά η εκπλήρωση των φιλοδοξιών
Γ) η εκπλήρωση των φιλοδοξιών παρά οι σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους

14. Τις περισσότερες φορές:
Ε) δεν κατορθώνω να εκφράσω με σαφήνεια αυτά που θέλω και νιώθω
Θ) είμαι ευθύς, λέω αυτά που οι άλλοι δεν έχουν το θάρρος να πουν

15. Μου είναι δύσκολο να:
Η) σταματήσω να σκέφτομαι τις εναλλακτικές και να καταλήξω σε οριστική απόφαση
Δ) να χαλαρώσω και να αντιμετωπίσω με ευελιξία τις περιστάσεις

16. Έχω την τάση να λειτουργώ:
Β) διστακτικά
Ζ) με τόλμη και αποφασιστικότητα

17. Η:
Α) απροθυμία μου να συνάπτω στενές σχέσεις μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα με τον κόσμο
ΣΤ) προθυμία μου να επιτρέπω στους άλλους να εξαρτιόνται από εμένα μου έχει δημιουργήσει πρόβλημα με τον κόσμο

18. Συνήθως:
Γ) κατορθώνω να παραμερίζω τα συναισθήματά μου για να φέρω εις πέρας το έργο μου
Ε) πρέπει να ξεδιαλύνω τα συναισθήματά μου για να μπορέσω να δράσω

19. Γενικά είμαι:
Β) μεθοδικός και προσεκτικός
Θ) περιπετειώδης και ριψοκίνδυνος

20. Θεωρώ τον εαυτό μου:
ΣΤ) άτομο που απολαμβάνει την παρέα των άλλων
Δ) σοβαρό και συγκρατημένο άτομο που βρίσκει λύσεις μέσα από τη συζήτηση

21. Συχνά αισθάνομαι την ανάγκη να:
Ζ) είμαι βράχος αντοχής
Γ) να αποδίδω στην εντέλεια

22. Είμαι σχετικά:
Β) κυνικός και σκεπτικιστής
ΣΤ) ευαίσθητος και αισθηματίας

23. Συχνά ανησυχώ ότι:
Θ) επαναπαύομαι σε αυτά που έχω και χάνω τα καλύτερα
Ζ) αν δεν αμυνθώ, κάποιος θα με εκμεταλλευτεί

24. Η συνήθειά μου να:
Ε) μην παίρνω θέση, ενοχλεί τους άλλους
Δ) λέω στους άλλους τι να κάνουν τους ενοχλεί

25. Πολλές φορές νιώθω άγχος:
Α) όταν γύρω μου επικρατεί ενθουσιασμός και αναστάτωση
Θ) όταν γύρω μου δεν επικρατεί ενθουσιασμός και αναστάτωση

26. Είμαι άνθρωπος που:
Β) εξαρτώμαι από τους φίλους μου και εκείνοι ξέρουν ότι μπορούν να βασίζονται πάνω μου
Γ) δεν εξαρτώμαι από κανέναν και τα βγάζω πέρα μόνος μου

27. Έχω την τάση να είμαι:
Η) αποστασιοποιημένος και απορροφημένος με τα δικά μου θέματα
Ε) κυκλοθυμικός και εσωστρεφής

28. Μου αρέσει να:
Ζ) προκαλώ τους άλλους και να τους ταρακουνώ
ΣΤ) ανακουφίζω τους άλλους και να τους καθησυχάζω

29. Είμαι γενικά:
Θ) εξωστρεφής και κοινωνικός
Δ) ειλικρινής και πειθαρχημένος

30. Θέλω να:
Α) εναρμονίζομαι με το σύνολο - νιώθω άβολα όταν ξεχωρίζω σε μια ομάδα ανθρώπων
Γ) ξεχωρίζω από το σύνολο - νιώθω άβολα όταν δεν μπορώ να προβάλλω τον εαυτό μου

31. Θα έλεγα ότι:
Η) προτιμώ να νιώθω άνεση και ασφάλεια παρά να κυνηγάω τα όνειρά μου
Β) η εκπλήρωση των ονείρων μου είναι πιο σημαντική για μένα από την άνεσή μου

32. Όταν διαφωνώ με τους άλλους:
Ε) συνήθως υποχωρώ
Ζ) σπάνια κάνω πίσω

33. Πολλές φορές στο παρελθόν:
Α) έχω υποχωρήσει πολύ εύκολα και έχω αφήσει τους άλλους να με παρασύρουν
Δ) έχω υπάρξει ξεροκέφαλος και απαιτητικός με τους άλλους

34. Οι άλλοι με εκτιμούν:
Θ) για το πνεύμα μου και την εφευρετικότητά μου
ΣΤ) για την αφοσίωση και την κατανόηση που δείχνω

35. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μου οφείλεται:
Γ) στο ταλέντο μου να κάνω θετική εντύπωση
Η) στην καλή μου τύχη, αφού δεν ενδιαφέρθηκα ποτέ να καλλιεργήσω τις διαπροσωπικές μου σχέσεις

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Μετρήστε τα τρία γράμματα τα οποία επιλέξατε τις περισσότερες φορές και διαβάστε τις προσωπικότητες που αναφέρονται σε αυτά. Εν συνεχεία επιλέξτε αυτήν που θεωρείτε ότι σας εκφράζει περισσότερο. Αυτός είναι ο τύπος της προσωπικότητάς σας.

Α = Μεταρρυθμιστής
Β = Αρωγός
Γ = Αγωνιστής
Δ = Ατομιστής
Ε = Ερευνητής
ΣΤ = Αφοσιωμένος
Ζ = Ενθουσιώδης
Η = Ατρόμητος
Θ = Ειρηνοποιός

 

 

Read 10738 times
Rate this item
(1 Vote)