Published in SELLING TIPS

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ

Από τον Βασίλη Αδαμόπουλο, MBA, FLMI

Οικονομολόγο

 

Είστε νέος ή νέα επαγγελματίας στον χώρο της ομορφιάς που θέλετε να αναδείξετε την παρουσία σας; Είστε παλιός, καθιερωμένος επιχειρηματίας και  θέλετε να αυξήσετε την πελατεία σας;  

Έχετε διαπιστώσει ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι του επιχειρείν δεν λειτουργούν όπως παλιά;

Θέλετε να αντισταθείτε στην κρίση και να αναπτύξετε τις πωλήσεις σας χωρίς μεγάλο ή και καθόλου κόστος;

Με αυτό το άρθρο φιλοδοξούμε να διαφωτίσουμε τους αναγνώστες για το πως μπορούν να δημιουργήσουν την δική τους ηλεκτρονική επιχείρηση στο internet. Σε έναν άγνωστο για τους αμύητους τεχνολογικό κόσμο, γεμάτο από ορολογίες, ακρωνύμια και λεπτομέρειες τα οποία λειτουργούν αποτρεπτικά, εμείς θα εκλαϊκεύσουμε τους όρους, ρίχνοντας φως στον τόσο γνωστό αλλά και άγνωστο κόσμο του internet.

Στη σειρά των άρθρων που θα δημοσιεύσουμε θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα όπως

·         Τι χρειάζεται για να προβληθώ στο internet;

·         Πόσα χρήματα θα μου κοστίσει;

·         Πού πρέπει να απευθυνθώ;

·         Ποιά τεχνολογία πρέπει να επιλέξω;

·         Ποιές διαδικασίες φορολογικές, νομικές πρέπει να ακολουθήσω;

·         Μέχρι ποιό σημείο πρέπει να φτάσω;

·         Πως θα προστατευθώ εγώ και οι πελάτες μου;

·         Πως θα βελτιώσω την υπάρχουσα ιστοσελίδα μου;

Ένας καταλυτικός παράγων της προηγούμενης δεκαετίας ήταν η ραγδαία εξάπλωση τόσο της κινητής τηλεφωνίας, όσο και του πρωτοκόλλου ADSL το οποίο λειτουργεί πάνω σε απλές τηλεφωνικές γραμμές. Η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων αυξήθηκε σημαντικά, το ίδιο και η δυνατότητα πρόσβασης στο internet.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 2011, πάνω από 90% των ελληνικών νοικοκυριών έχει κινητό ή σταθερό τηλέφωνο και περίπου το 76% των Ελλήνων έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Συγκριτικά μικρό ήταν το ποσοστό αυτών που πραγματοποιούσαν συναλλαγές μέσω του διαδικτύου. Όμως ραγδαία ανεβαίνουν τα ποσοστά αυτών που συναλλάσονται κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Σε αυτό συνετέλεσαν, πέρα από τις τεχνολογικές εξελίξεις, τόσο η μαζική στροφή των δημοσίων υπηρεσιών στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (TAXIS, GSIS, egov), όσο και των τραπεζών. Τέλος αξιοσημείωτη ήταν η βελτίωση των κινητών τηλεφώνων (smartphones)  και των ταμπλετών. Με πρόχειρες εκτιμήσεις, το 18% των επισκέψεων των Ελλήνων στο internetγίνεται δια μέσου κινητών συσκευών.

Επομένως, αφού η διείσδυση του internetείναι πολύ μεγάλη, μας δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα φθηνό και πανίσχυρο μέσο διαφήμισης, προώθησης και διανομής των προιόντων ή των υπηρεσιών μας.

Πολλές φίλες και φίλοι με ερωτούν «Αφού έχω σελίδα στο facebook τι άλλο χρειάζεται να κάνω;»  Η απάντηση είναι εύκολη αλλά όχι τόσο ευχάριστη για τους θιασώτες του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. «Το facebookείναι απλά ένα συμπλήρωμα σε αυτά που πρέπει να κάνετε. Είναι εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης και διασκέδασης, όχι εργαλείο δουλειάς». Τους λόγους θα τους αναλύσουμε διεξοδικά σε ειδική ενότητα πιό κάτω.

Υποθέτουμε ότι ξεκινάτε από το μηδέν. Τα βήματα που θα ακολουθήσετε είναι τα εξής:

 

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

Η διαδικτυακή ονομασία είναι η επωνυμία της επιχείρησης μας. Είναι το περίφημο domainname.  Όπως και στον πραγματικό κόσμο αυτή πρέπει να είναι μοναδική. Αυτήν πρέπει να την κατοχυρώσετε σε ειδικές υπηρεσίες οι οποίες δια νόμου τηρούν το μητρώο ονομασιών.

Πρώτα πρέπει να σημειώσετε 3-4 εναλλακτικά ονόματα. Εάν ήδη έχετε εμπορική επωνυμία και σήμα, ίσως να επιθυμείτε να βάλετε το ίδιο όνομα. Δυστυχώς όμως πολλές φορές αυτό μπορεί να είναι κατοχυρωμένο από άλλον, ειδικά αν η επιχείρηση σας είναι ατομική και χρησιμοποιείτε το επώνυμο σας.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να διαλέξετε σε ποιά «γειτονιά» (domain) θα ανήκετε. Αυτό προσδιορίζεται από μία τελεία και ένα επίθεμα. Παράδειγμα .com, .gr, .netκλπ.

Το πιό συνηθισμένο για ελληνικές επιχειρήσεις είναι το .gr, άρα θα πρέπει να γραφτείτε στον ελληνικό κατάλογο. Προσέξτε, η τελεία και το επίθεμα είναι αναπόσπαστα σημεία της επωνυμίας σας στο Internet, άρα μπορεί να υπάρχει μία εταιρεία με όνομα xyz.grκαι μία άλλη xyz.com, οι οποίες είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους.

Επειδή είναι ήδη προγραμματισμένη για το μέλλον, η σταδιακή αλλαγή των επιθεμάτων, ίσως να ήταν προτιμότερο να κατοχυρώσετε μία από τις νεώτερες μορφές όπως για παράδειγμα .net, .bus, .infoκλπ.

Αφού γράψετε τις εναλλακτικές ονομασίες, πρέπει να δείτε αν αυτές είναι διαθέσιμες ή ήδη κατοχυρωμένες. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε μπαίνοντας σε έναν από τους πολλούς ιστότοπους όπως https://grweb.ics.forth.gr (για ελληνικά ονόματα), www.whois.netκλπ.

Εφόσον εντοπίσετε την ονομασία που σας αρέσει και είναι διαθέσιμη, τότε θα υποβάλλετε την αίτηση σας στους ειδικά αδειδοτημένους καταχωρητές. Εφόσον θέλετε να ανήκετε στην γειτονιά .gr τότε μπορείτε να βρείτε τους επίσημους καταχωρητές στην κατωτέρω ηλεκτρονική διεύθυνση

http://www.eett.gr/opencms/opencms/EETT/Electronic_Communications/DomainNames/search.html?cat=kat

Εάν επιθυμείτε να κατοχυρώσετε την επωνυμία σας σε διεθνείς καταλόγους όπως .com, τότε μπορείτε εύκολα από το googleνα βρείτε ξένους καταχωρητές.

Η διαδικασία είναι απλή και δεν παίρνει πάνω από 2 ημέρες για να έχετε την πλήρη κατοχύρωση.

Το κόστος ανέρχεται κατά μέσον όρο στα € 20 για έλληνες καταχωρητές, ενώ είναι αρκετά μικρότερο για ξένους καταχωρητές. Η διάρκεια κατοχύρωσης είναι για δύο χρόνια και η πληρωμή γίνεται είτε μέσω πιστωτικής κάρτας είτε μέσω τραπέζης.

Αφού ολοκληρώσετε τα ανωτέρω έχετε πλέον την δική σας επωνυμία στο internet, και μπορείτε να την αναγράφετε στα έντυπα σας, στις κάρτες σας κλπ.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΡΟΧΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΛΙΔΩΝ ΣΑΣ

Αφού έχετε αποκτήσει την ονομασία σας, το επόμενο βήμα είναι να διαλέξετε που θα φιλοξενούνται οι σελίδες σας (webhosting). Για να γίνει εύκολα κατανοητό φανταστείτε ότι διαλέγετε το διαμέρισμα στο οποίο θα στεγάσετε την επιχείρηση σας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιόκτητο, δηλαδή να έχετε τις σελίδες σας στον δικό σας υπολογιστή (εξυπηρετητής ή server), κάτι το οποίο κοστίζει ακριβά και συνιστάται μόνο για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Εναλλακτικά, κάτι που αποτελεί και την συντριπτική πλειοψηφία, μπορεί να είναι ενοικιαζόμενο.

Δηλαδή, οι σελίδες σας θα φιλοξενούνται στους υπολογιστές κάποιας εξειδικευμένης επιχείρησης (host), μαζί με πολλών άλλων επιχειρήσεων. Το «ενοίκιο» που θα πληρώνετε είναι μικρό, μπορείτε να υπολογίζετε από € 90 τον χρόνο, έως και € 150 για υπηρεσίες που ...δεν φαντάζεστε.

Η επιλογή του παρόχου φιλοξενίας (webhost) είναι μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που πρέπει να λάβετε. Υπάρχουν χιλιάδες εταιρείες (εκατοντάδες στην Ελλάδα) οι οποίες παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες. Από την πολυετή εμπειρία μας, έχουμε καταλήξει σε κάποια ενδεικτικά συμπεράσματα.

Είναι πολύ εύκολο να παραπλανηθείτε και να επιλέξετε τον φθηνότερο πάροχο ή αυτόν που θα δείτε πρώτον στην σελίδα αναζήτησης του google. Δεν έχουν όμως όλοι τις ίδιες δυνατότητες, ούτε παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες. Υπάρχουν «κομμάτια» τα οποία μπορεί να τιμολογούνται ξεχωριστά και να κοστίζουν αρκετά ακριβά. Ειδικά αν απαιτείται η ύπαρξη κλειδιών ασφαλείας για συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες, κρυπτογραφήσεις  (SSLcertificates), τότε μπορεί να βρεθείτε προ εκπλήξεως, ειδικά εάν ο φιλοξενητής σας δεν έχει αυτές τις δυνατότητες.

Ένα άλλο ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο είναι η «σταθερότητα» του παρόχου καθώς και η οικονομική του υπόσταση. Ασφαλώς δεν θα θέλατε να βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να μην «ανεβαίνουν» οι σελίδες σας, ή ο ιστότοπος σας να είναι «κάτω» κάποιες ημέρες την εβδομάδα. Είναι ακριβώς σαν να σας αναγκάζουν να κλείνετε την επιχείρηση σας.

Και το χειρότερο; Δεν θα βρίσκετε κάποιον να διαμαρτυρηθείτε ή να σας λύσει το πρόβλημα.

Η συμβουλή μας είναι να προσπαθήσετε μία-δύο φορές πριν διαλέξετε τον πάροχο να επικοινωνήσετε μαζί τους τηλεφωνικά ή γραπτά. Εαν διαπιστώσετε ότι πάντα σας απαντούν τότε έχετε μια ένδειξη αξιοπιστίας. Σας συνιστώ δε, να δοκιμάσετε κάποιο Σαββατοκύριακο.  Αυτή την δουλειά συνιστώ να την κάνετε εσείς οι ίδιοι, και να μην την αφήσετε στον «τεχνικό» που θα σας φτιάξει την ιστοσελίδα.

Τα σημαντικότερα σημεία, εκτός της αξιοπιστίας του παρόχου, που πρέπει να ελέγξετε είναι αν σας δίνει δυνατότητα απεριόριστων ονομάτων, διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χώρου αποθήκευσης δεδομένων, αν βάζει περιορισμούς στην ημερήσια διακίνηση δεδομένων και φυσικά το σπουδαιότερο, εάν έχει την τεχνική δυνατότητα να φιλοξενήσει τις σελίδες σας! Σε αυτά θα αναφερθώ λεπτομερώς πιό κάτω.

 

ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥ-ΥΦΟΥΣ (TEMPLATE)

Το επόμενο στάδιο μετά τις «γραφειοκρατικές» διαδικασίες είναι το εικαστικό (webdesign). Από αυτό πρέπει να περάσετε είτε θέλετε να στήσετε μια ολοκληρωμένη επιχείρηση είτε οι φιλοδοξίες σας σταματούν στην δημιουργία μιας απλής ιστοσελίδας. Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις εμπιστεύονται τους διαφημιστές τους. Το αποτέλεσμα ποικίλει, αλλά πάντοτε κοστίζει. Εμείς προτείνουμε να ασχοληθείτε προσωπικά και αφού αποφασίσετε τι σας εκφράζει, τότε συμβουλεύεστε και όποιον τεχνικό ή διαφημιστή εμπιστεύεστε. Εσείς αρκεί να δώσετε τις προδιαγραφές και οι τεχνικοί θα τις υλοποιήσουν.

Οι σύγχρονες ιστοσελίδες πρέπει εκτός από το να είναι όμορφες και ελκυστικές, να παρέχουν κάποιες δυνατότητες όπως δυνατότητα εγγραφής χρήστη, φόρμες επικοινωνίας, σύνδεση με κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter, google+). Το που θέλετε να φτάσετε εξαρτάται από την διάθεση  σας, το υλικό που έχετε να προβάλλετε, το είδος των προιόντων ή υπηρεσιών σας και φυσικά τον προϋπολογισμό σας.

Σας εφιστώ την προσοχή σε κάποια βασικά θέματα που αφορούν το κόστος.

·         Το όμορφο δεν είναι πάντα ακριβό στην υλοποίηση του. Εν αντιθέσει με όσα θα σας «πουλήσουν» κάποιοι κατασκευαστές ιστοσελίδων, η πραγματικότητα είναι ότι στο internet μπορείτε να βρείτε ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ απίστευτα εικαστικά ή «σκελετούς» (frameworks) για τις ιστοσελίδες σας. Μπορείτε λοιπόν να έχετε κάτι φοβερά ελκυστικό χωρίς να πληρώσετε ούτε ευρώ!

·         Εντελώς δωρεάν μπορείτε να στήσετε το ηλεκτρονικό σας κατάστημα, χρησιμοποιώντας πανίσχυρες πλατφόρμες και βάσεις δεδομένων. Εν αντιθέσει με όσα πιθανώς πιστεύετε ή σας «πληροφορούν», οι ισχυρότερες βάσεις δεδομένων και γλώσσες ανάπτυξης διατίθενται εντελώς δωρεάν. Τι θα λέγατε αν σας πληροφορούσαν ότι το περίφημο google, το facebook, στηρίζονται σε πανίσχυρες βάσεις; Δεν θα είχατε καμία αντίρρηση φυσικά! Αν σας πληροφορήσω εγώ ότι στηρίζονται σε δωρεάν πλατφόρμες τι θα λέγατε; Για τους πιό μυημένους, απλά αναφέρω ότι το περιβάλλον αυτών των φημισμένων επιχειρήσεων των δισεκατομμυρίων δολλαρίων είναι οι ΔΩΡΕΑΝ βάσεις mysqlκαι η γλώσσα προγραμματισμού είναι η ΔΩΡΕΑΝ php, ενώ το λειτουργικό σύστημα που κυριαρχεί στον κόσμο του internetείναι το ΔΩΡΕΑΝ linux, τα περισσότερα sitesείναι δομημένα σε ΔΩΡΕΑΝ joomlaκαι σχεδόν όλα τα e-shopsστο ΔΩΡΕΑΝ virtue-mart. Τελικά ίσως το μόνο για το οποίο θα πρέπει να πληρώσετε είναι για τον τεχνικό σας!

Εάν νιώθετε λίγο καλύτερα τώρα που διαπιστώνετε ότι τα κόστη είναι πολύ μικρότερα απο αυτά που φαντάζεστε, ας επιστρέψουμε στο εικαστικό για να δούμε μερικά σημεία που πρέπει να προσεχθούν.

·         Πρέπει να έχετε κάποιο λογότυπο και κάποιο σλόγκαν. Το λογότυπο βρίσκεται πιθανώς ήδη στην ταμπέλα του καταστήματος σας, στα έντυπα ή στις κάρτες σας.

·         Πρέπει να διαλέξετε τα βασικά χρώματα της σελίδας σας. Καλό είναι αυτά να αντανακλούν την εταιρική σας ταυτότητα (corporateidentity), δηλαδή τα χρώματα που χρησιμοποιείτε στο κατάστημα σας, στα έντυπα σας κλπ. Με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε σε επόμενα άρθρα. Φροντίστε απλά να έχετε ένα «ύφος» το οποίο σας διαφοροποιεί από τους ανταγωνιστές σας, επιλέξτε χρώματα ευχάριστα, σχετικά με το αντικείμενο σας, αλλά ταυτόχρονα ΟΧΙ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ. Για παράδειγμα, το μαύρο είναι κατάλληλο σαν χρώμα υποβάθρου (background ή σεντόνι) μόνο εάν θέλετε να αναδείξετε φωτογραφίες οι οποίες περιέχουν έντονα χρώματα (π.χ. στο μακιγιάζ), δεν είναι όμως κατάλληλο εάν εμπορεύεστε εξοπλισμό αισθητικών. Το κακό είναι ότι στις επιχειρήσεις ομορφιάς χρησιμοποιείται κατά κόρον το μαύρο και το άσπρο! Πως θα διαφοροποιηθείτε έτσι; (εικόνα 1)

·         Επίσης φροντίστε να υπάρχει μία ισορροπία ανάμεσα στα κείμενα και τις φωτογραφίες ή τα video. (εικόνα 2) Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή παρέχετε υπηρεσίες φροντίστε να έχετε υλικό από δουλειές σας. Μην πέσετε στην παγίδα «της επαγγελματικής φωτογράφησης». Ακόμα και φωτογραφίες τραβηγμένες από κινητό μπορεί να είναι κατάλληλες. Μικροπροβλήματα φωτισμού, καθαρότητας ή υπόβαθρου διορθώνονται εύκολα και γρήγορα! Η αλήθεια είναι ότι στο internet πρέπει να χρησιμοποιούνται φωτογραφίες μέτριας ανάλυσης για πολλούς λόγους όπως, ταχύτητα φόρτωσης και δυνατότητα ανάλυσης οθόνης. Μια φωτογραφία που κάνει «αιώνες» να ανέβει θα διώξει γρήγορα τον επισκέπτη από την σελίδα σας.

·         Πρέπει να προβάλλετε στην κεντρική σας σελίδα τα βασικότερα σημεία που θέλετε να δει ο επισκέπτης. Μην κάνετε το λάθος να αντιγράψετε κάποια ειδησεογραφικά sites ή blogs επειδή απλά σας αρέσουν. Ο βομβαρδισμός με πληροφορίες και οι ιδιαίτερα «μακρυές» πρώτες σελίδες ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΓΙΑ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Μιά επίσκεψη των πιό μυημένων από εσάς στο alexa.com το οποίο καταγράφει την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων (με αρκετά λάθη πρέπει να ομολογήσω) θα σας καταδείξει ότι ακόμα και τα πιό φημισμένα sites έχουν 30-40% απώθηση επισκέπτη στην πρώτη σελίδα (δηλαδή ο επισκέπτης φεύγει εντός 10 δευτερολέπτων από την σελίδα....και πιθανώς για πάντα) . Oμέσος χρόνος που αφιερώνει ένας «τυπικός» επισκέπτης είναι μικρότερος του ενός λεπτού! Άρα φροντίστε να κερδίσετε τον επισκέπτη από την πρώτη ματιά. Δεν είναι τίποτα διαφορετικό από την βιτρίνα ενός καταστήματος, και ο επισκέπτης ένας περαστικός ο οποίος σταματάει για λίγο ΕΑΝ ΤΟΥ ΚΙΝΗΘΕΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ.

·         Ιδιαίτερη επιμέλεια πρέπει να δείξετε στα κείμενα σας. Η συγγραφή είναι κάτι το οποίο δεν θα κάνει ο τεχνικός σας. Είναι δουλειά δική σας ή του διαφημιστή σας. Προσοχή στην ορθογραφία! Οι αυτόματοι διορθωτές (π.χ. του Word) δεν «δουλεύουν» πάντα σωστά. Επίσης, πρέπει να χρησιμοποιείτε απλές, κατανοητές εκφράσεις. Το κοινό σας μπορεί να είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά την ελληνική γλώσσα. Επίσης αν κάποιος ξένος επισκέπτης χρησιμοποιήσει τον αυτόματο μεταφραστή του google, θα έχει μια πολύ πιο κατανοητή μετάφραση. Εάν το κοινό σας δεν είναι μόνο από την Ελλάδα, καλό θα ήταν να έχετε την ιστοσελίδα σας και στα Αγγλικά. Τελευταία αλλά όχι έσχατη συμβουλή είναι να προσέξετε ιδιαίτερα τις γραμματοσειρές (μέγεθος, χρώμα) που θα χρησιμοποιήσετε. Μην το αφήνετε στον τεχνικό να το κάνει. Το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται στις ιστοσελίδες είναι τα μικρά, ξεθωριασμένα γράμματα. Ειδικά αν συνδυάζονται με πολλές φωτογραφίες (όπως συμβαίνει στα επαγγέλματα ομορφιάς) τότε το κείμενο σας...μπορεί να χαθεί! (εικόνα 3)

 

Στην συνέχεια του άρθρου που θα δημοσιευθεί στο επόμενο τεύχος θα αναλύσουμε τα εξής:

·         Επιλογή δημιουργού (webdesigner) και πλατφόρμας εφαρμογής

·         Επιλογή και δημιουργία πλατφόρμας ηλεκτρονικού καταστήματος

·         Σύνδεση με συστήματα πληρωμής (κάρτες, τράπεζες, paypalκ.α.)

·         Σύνδεση και χρήση με κοινωνικά δίκτυα (facebook, instagram, twitter κ.α.)

·         Σύνδεση και αλληλεγγύη με άλλες σελίδες

·         Υπολογισμός μεταφορικών εξόδων για πωλήσεις εμπορευμάτων

·         Φορολογικά και διαδικαστικά θέματα και διαδικασίες

·         Ασφάλεια δεδομένων

·         Σύνδεση με τις εφαρμογές λογιστηρίου, αποθήκης κ.α.

Μέχρι τότε...ΚΑΛΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ!

Read 10321 times
Rate this item
(0 votes)