Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΤΟ «ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΠΟΔΙ»

 

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ.

Η εκπαίδευση και ενημέρωση των ασθενών για το πότε κινδυνεύουν, που διατρέχουν κίνδυνο και τι μπορούν να κάνουν προληπτικά είναι μέγιστης σημασίας. Ανάλογης σημασίας είναι και η τακτική ιατρική και ποδολογική παρακολούθηση των ασθενών, ακόμη και ας μην υπάρχει πρόβλημα. Να τους ζητάτε να κοιτάνε τα πόδια σας με μεγάλη προσοχή και επαγγελματισμό. Η φροντίδα των ποδιών είναι υψίστης σημασίας.

 Διαβητικό Πόδι εννοούμε αλλοιώσεις στο πόδι που γίνονται από τον αστράγαλο (σφυρά) μέχρι τα δάκτυλα. Η κλινική εικόνα του Διαβητικού Ποδιού είναι η εμφάνιση ελκών , εάν μαυρίσει ή αλλάξει χρώμα το πόδι σας, αν είναι πολύ ζεστό, αν είναι πρησμένο, αν υπάρχουν φουσκάλες-φυσαλίδες, αν μυρίζει, αν υπάρχει «κάλος» (το πιο ύπουλο σημείο που δεν ξέρουμε τι συμβαίνει από κάτω).

Τι προκαλεί τα έλκη του διαβητικού ποδιού;

        Βλάβη των νεύρων (περιφερική νευροπάθεια).

        Συνήθεις παραμορφώσεις όπως κότσι (σφυροδακτυλία) και κάλους, ή πόδια ασυνήθιστου σχήματος για τα οποία είναι δύσκολο να βρει κανείς παπούτσια.

        Κακή κυκλοφορία στα πόδια (περιφερική αγγειοπάθεια)

        Τραυματισμοί που αρχικά μπορεί να φαίνονται ασήμαντοι.

Οι βασικές αιτίες για τη δημιουργία έλκους στα πόδια είναι δύο σοβαρές επιπλοκές της νόσου, η νευροπάθεια και η περιφερική αρτηριοπάθεια. Η πρόληψη των διαβητικών ελκών είναι έργο ομάδας ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού ( παθολόγο - διαβητολόγο , αγγειολόγο , ορθοπαιδικό, διατροφολόγο , ειδικό ποδολόγο , νοσηλευτή ). Δεν θα εμφανίσουν όλα τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη Διαβητικό Πόδι.

Στη νευροπάθεια υπάρχει μειωμένη ή πλήρη έλλειψη αίσθησης του πόνου στα πόδια που οφείλονται σε βλάβη των νεύρων που προκαλείται από τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης. Ο διαβητικός δεν «πονάει» όταν κάποιο αιχμηρό αντικείμενο ή θερμό ερέθισμα του προκαλέσουν βλάβη. Ο Παθολόγος-Διαβητολόγος μπορεί να δοκιμάσει τα πόδια για νευροπάθεια με ένα απλό και ανώδυνο εργαλείο που ονομάζεται μονόινα.

Η περιφερική αρτηριοπάθεια είναι μία κατάσταση που οδηγεί σε κακή κυκλοφορία του αίματος στα πόδια. Το άκρο που δεν αιματώνεται νεκρώνεται, ολόκληρο ή κάποια δάκτυλα. Η περιφερική αρτηριοπάθεια κάνει το δέρμα εύθραυστο και έτσι μπορεί να δημιουργηθούν πληγές. Η περιφερική αρτηριοπάθεια οφείλεται τόσο στο διαβήτη όσο και στο κάπνισμα, ενώ ο συνδυασμός των δύο είναι καταστροφικός για τα αγγεία.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ.

Ελέγξτε τα πόδια σας κάθε μέρα. Κοιτάξτε τα πόδια σας κάθε μέρα για κοψίματα, μώλωπες, πληγές, φουσκάλες, ερυθρότητα, ζεστά σημεία και πρήξιμο γύρω από το άκρο πόδα και τους αστραγάλους σας και ανάμεσα στα δάκτυλα, αλλαγές στα νύχια, όπως πάχυνση ή αποχρωματισμό. Αν έχετε δυσκολία να δείτε τα πέλματα των ποδιών, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει, ή να χρησιμοποιήσετε έναν καθρέφτη. Εάν ανακαλύψετε οποιοδήποτε πρόβλημα ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας και μην επιχειρήσετε να το γιατρέψετε μόνοι σας.

Πρέπει να φροντίζεται την υγιεινή των ποδιών σας. Πλένετε τα πόδια σας καθημερινά το πρωί ή το βράδυ πριν τον ύπνο και να ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού με θερμόμετρο (37o C) ή με τον αγκώνα σας .Το σαπούνι θα πρέπει να είναι μαλακό και ουδέτερο. Να αποφεύγετε να τα μουλιάζετε γιατί έτσι απομακρύνονται τα ενυδατικά έλαια και μπορεί τα πόδια σας να ξεραθούν. Να τα στεγνώνετε προσεχτικά, ιδιαίτερα ανάμεσα στα δάκτυλα(αν είναι δυνατόν και με χλιαρό πιστολάκι για να φύγει η υγρασία τελείως) και μετά τοποθετείται ειδικές κρέμες ή τάλκ φροντίδας διαβητικού ποδιού.

Ενυδατώστε τα πόδια σας. Βάζετε μαλακτική κρέμα (που περιέχει ουρία) στις πατούσες και στις πτέρνες.Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα ενυδατικής λοσιόν αλλά ποτέ ανάμεσα στα δάκτυλα. Προσοχή: ανάμεσα στα δάκτυλα αν υπάρχουν σχισμές, ενημερώστε το γιατρό σας για να σας προτείνει τα κατάλληλα προϊόντα.

Κόβετε τα νύχια σας σωστά. Κόψτε τα νύχια σας ίσια, όχι πολύ κοντά, αποφεύγοντας το κόψιμο των γωνιών και λειάνετε κάθε μικροανωμαλία με μιάς χρήσεως  χάρτινη λίμα. Αν έχετε πρόβλημα με το κόψιμο των νυχιών σας, αν γίνονται παχιά, κιτρινισμένα ή αναπτύσσονται μέσα στο δάκτυλο των ποδιών σας, ζητήστε την βοήθεια ενός πιστοποιημένου ποδολόγου.

Να ελέγχετε τα πέλματά σας. Καθημερινός έλεγχος με ένα καθρεφτάκι. Το αφήνετε στο πάτωμα και ελέγχετε και τη πτέρνα και ανάμεσα στα δάκτυλα. Κοιτάξτε για τυχόν κοψίματα, πληγές, φουσκάλες, ερυθρότητα, ζεστά σημεία και πρήξιμο γύρω από τον άκρο πόδα και τους αστραγάλους σας κι ανάμεσα στα δάκτυλα.

Δεν πρέπει να αφαιρούνται οι κάλοι από άτομα που δεν έχουν ειδική εκπαίδευση. Πολύ περισσότερο δεν αφαιρούνται οι κάλοι και οι μυρμηγκιές από τους ίδιους τους ασθενείς χρησιμοποιόντας αιχμηρά αντικείμενα, π.χ. ξυραφάκια. Αποφεύγονται και τα «ειδικά αυτοκόλλητα» που «τραβούν τον κάλο» προς τα έξω, γιατί υπάρχει πάντα κίνδυνος τραυματισμού και δημιουργίας ελκών και η βλάβη μπορεί να είναι αναντικατάστατη. Για αυτές τις ενέργειες θα πρέπει να απευθύνεστε πρώτα στο γιατρό σας και στον ειδικό ποδολόγο.

Αποφύγετε να βάζετε τα πόδια σας κοντά σε πηγές θερμότητας. Αν τα πόδια σας είναι εκτεθημένα στον ήλιο να θυμάστε να βάζετε πάντα αντιηλιακό. Να μην βάζετε στα πόδια σας θερμοφόρες ή θερμαντικά μαξιλάρια, καλοριφέρ, τζάκια και γενικά σε θερμενόμενες επιφάνειες. Δεν είναι δυνατή πολλές φορές η αντίληψη του θερμού και το πόδι μπορεί να πάθει εγκαύματα χωρίς να το καταλάβετε. Κατά τη διάρκεια του κρύου καιρού ελέγξτε τα πόδια σας για τυχόν κρυοπαγήματα.

Να φοράτε βαμβακερές κάλτσεςπου να ταιριάζουν σωστά, να έχουν παχύ ύφασμα στο πέλμα και να είναι χωρίς ραφή.Να τις φοράτε ακόμα και μέσα στο σπίτι και να μην περπατάτε ποτέ ξυπόλυτοι. Αν τα πόδια είναι κρύα φοράμε κάλτσες και τη νύχτα. Υπάρχουν καταστήματα που μπορείτε να βρείτε και να ζητήσετε κάλτσες για διαβητικούς.

Προσοχή στο σωστό περπάτημα. Παπούτσια που δεν ταιριάζουν σωστά μπορεί να προκαλέσουν φουσκάλες και πληγές. Φροντίστε να μετράτε τα πόδια σας κάθε φορά που αγοράζετε παπούτσια και πάρτε τα παπούτσια που ταιριάζουν με το σχήμα των ποδιών σας. Να είστε βέβαιοι ότι τα παπούτσια σας είναι τόσο βολικά ώστε να αφήνουν αρκετό χώρο για να μπορέσετε να κουνήσετε τα δάκτυλα των ποδιών σας, αλλά δεν επιτρέπουν στα πόδια σας να γλιστρήσουν μέσα σε αυτά. Δεν θα βαδίζετε με παπούτσια που σας ταιρίαζουν μόνο στο πως «νιώθετε» το παπούτσι στο πόδι σας. Αγοράστε  παπούτσια με αρκετό πλάτος στην περιοχή των δακτύλων (στο «κουτεμπιέ»). Θα πρέπει να έχουν δέρμα ή καμβά στη περιοχή πάνω από τα δάκτυλα. Αποφύγετε τα παπούτσια με ψηλά τακούνια και με λουράκι μεταξύ των δύο πρώτων δακτύλων. Υπάρχουν ειδικά παπούτσια και πάτοι για διαβητικούς. Δεν βάζουμε ποτέ τα παπούτσια αν δεν ελέγξουμε και δεν βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν πετραδάκια ή οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει το πέλμα. Στη θάλασσα φοράμε πλαστικά σανδάλια μέσα και έξω από το νέρο. Να αγοράζετε υποδήματα κατά προτίμηση το απόγευμα που τα πόδια είναι πιο πρησμένα. Μην φοράτε καινούρια παπούτσια που δεν τα γνωρίζετε σε εκδηλώσεις και γιορτές γιατί είναι πιθανόν να τραυματίσουν τα πόδια. Μία από τις μεγαλύτερες αιτίες των ακρωτηριασμών είναι τα ακατάλληλα υποδήματα. Κάθε φορά που φοράτε τα παπούτσια να ελέγχετε το εσωτερικό τους για πετραδάκια ή άλλα αντικείμενα καθώς και για χαλασμένες ραφές ή πάτους. Να κάνετε πελματογράφημα σε ειδικούς (ορθοπεδικούς, φυσίατρους, ποδολόγους και φυσικοθεραπευτές), ώστε να έχετε τους σωστούς πάτους για το πόδι σας.

Εμφάνιση πόνου στο βάδισμα ή αίσθημα ότι «κάτι μας σφίγγει» στην κνήμη επιβάλλει άμεση αναφορά στο γιατρό (πιθανή βλάβη αγγείων), ιδίως στη περίπτωση που μας αναγκάζει αυτό το δυσάρεστο αίσθημα να σταματήσουμε τη βάδιση.

Διατηρείται τη ροή αίματος στα πόδια σας. Να κουνάτε τα δάκτυλα και τον άκρο πόδα των ποδιών σας 5 λεπτά 2 με 3 φορές κάθε μέρα. Θυμηθήτε να μην κάθεστε σταυροπόδι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αποφύγετε στενές κάλτσες και καλτσοδέτες, που μπορεί να προκαλέσουν οίδημα ή τραυματισμό από πίεση στα πόδια σας. Όχι καλσόν, καλτσοδέτες, κορσέδες-κιλότες ψηλά στο μηρό ή καλτσάκια που μπορεί να σφίγγουν και να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια.

Χάστε βάρος.  Συνήθως οι άνθρωποι με διαβήτη είναι υπέρβαροι, κάτι το οποίο διπλασιάζει σχεδόν τον κίνδυνο των επιπλοκών. Κάθε επιπλέον κιλό επιβαρύνει ανάλογα την μηχανική πίεση στα πόδια.

Άμεση διακοπή του καπνίσματος. Το κάπνισμα επιβαρύνει την  κυκλοφορία του του αίματος (προκαλεί περιφερική αρτηριοπάθεια).

Αποφύγετε το αλκοόλ. Το αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην νευροπάθεια (βλάβη των νευρών)  η οποία είναι μία από τις συνέπειες του διαβήτη.

Άσκηση. Η άσκηση βελτιώνει την κυκλοφορία και την γενική υγεία. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, ο χορός, το κολύμπι και η ποδηλασία θα βελτιώσουν την  υγεία σας. Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα άσκησης σε συνεννόηση με τον οικογενειακό σας γιατρό κάνετε έναν έλεγχο της γενικής σας κατάστασης , για να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να τα βγάλετε εις πέρας. Να είστε βέβαιοι ότι φοράτε τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια κατά την άσκηση.

Σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής μας, τα πόδια μπορεί να αποτελέσουν την πηγή  προβλήματος και να παρουσιάσουν επιπλοκές και δυσλειτουργίες. Πόνοι στους αστραγάλους, τις ποδικές καμάρες, τα μετατάρσια, τα κότσια και την χαμηλή οσφύ είναι μερικά μόνο από τη πληθώρα προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ειδικός Ποδολόγος. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να έχουν τακτική εξέταση των ποδιών και περιποίηση των νυχιών τους.

Ο ρόλος της Ποδολογίας είναι πολύ σημαντικός για τις επιπλοκές του άκρου ποδός. Πέρα από την  λήψη ιστορικού για την κατανόηση του προβλήματος του ασθενή και την κλινική του εξέταση, ο Ποδολόγος πλέον βοηθείται και από τεχνολογικά μέσα για την σωστή και ακριβή διάγνωση. Αυτό γίνεται μέσω του πελματογράφου και του πελματογραφήματος.

Με μια σωστή διατροφή, την άσκηση, την ιατρική περίθαλψη και συχνή επίσκεψη στον ποδολόγο μπορεί ένα άτομο με διαβήτη να απολαύση μια γεμάτη ζωή.

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ!!!ΕΛΕΝΑ ΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΟΔΟΛΟΓΟΣ – ΕΙΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΝΥΧΙΣΤΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΔΙΑΒΗΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΟΔΙΟΥ ΤΟΥ Γ.Ν ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣΑΣΤΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΠΟΔΙ , UNIVERSITY HOSPITAL OF PISA , ITALY

ΜΕΛΟΣ ΕΜΕΔΙΠ – DFSG - IWGDF

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΟΔΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΠΟΔΟΛΟΓΙΑΣ Δ.Ι.Ε.Κ.

ΚΑΡΑΟΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 96

1ος ΟΡ. ΕΥΟΣΜΟΣ , ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Τ.Κ. 56224

ΤΗΛ. 2310 700050 , ΚΙΝ. 6989642219

Ε.mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Website : http://www.podologikokentro.gr

 

Read 695 times
Rate this item
(0 votes)