Published in LIFESTYLE

8 συμβουλές για εργασία με ενέργεια

Η προσωπική ενέργεια στον χώρο εργασίας παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητά σου στη δουλειά. Ο σύγχρονος τρόπος διατροφής, η έλλειψη κινητικής δραστηριότητας και η αναποτελεσματική ξεκούραση μειώνουν τις σωματικές και νοητικές ικανότητες στον εργασιακό χώρο.

Περισσότερη ενέργεια σημαίνει μεγαλύτερες αντοχές, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και εκτός χώρου εργασίας. Κάποιος που φροντίζει το σώμα του με σωστή διατροφή, τακτική κίνηση και αποδοτική ξεκούραση, έχει ενέργεια όχι μόνο στην αρχή της μέρας αλλά και στο τέλος της. Φεύγει από τη δουλειά και πάει σπίτι με όρεξη και ζωντάνια. Εκεί έχει την ενέργεια που θέλει για να μπορέσει να αφιερώσει χρόνο στην οικογένεια και τα χόμπι του.

.Ακολουθούν 8 απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να έχεις περισσότερη ενέργεια στη δουλειά.

1. Αρκετός ύπνος Αν έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ, μπορείς να αποδώσεις καλύτερα. Το μυαλό σου θα είναι καθαρό και η διάθεσή σου θετική. Κοιμήσου τόσο νωρίς όσο σου χρειάζεται για να ξυπνήσεις το πρωί χωρίς ξυπνητήρι. Μια καλή ώρα να πας για ύπνο είναι 11-12.

2. Πρωινή γυμναστική Γυμνάσου δεκαπέντε λεπτά πριν ξεκινήσεις τη μέρα σου. Θα ενεργοποιηθείς πλήρως σε σωματικό και νοητικό επίπεδο. Μια καλή ιδέα είναι να πας στη δουλειά (ή να κάνεις ένα μέρος της διαδρομής) με τα πόδια ή το ποδήλατο.

3. Έξυπνη διατροφή Φάε ένα καλό και θρεπτικό πρωινό, αλλά όχι πολύ ώστε να σκάσεις και να θες μετά να κοιμηθείς. Φρούτα, δημητριακά ολικής και ξηροί καρποί, σπόρια ή ελαφρύ γιαούρτι είναι καλές επιλογές. Για σνακ προτίμησε φρέσκα φρούτα. Το μεσημέρι φάε μία σαλάτα με σύνθετους υδατάνθρακες και κάποια μορφή πρωτεΐνης, όπως όσπρια, ψάρι ή κρέας. Απόφυγε τα μαγειρεμένα λιπαρά και τις μεγάλες μερίδες.

4. Πολύ νερό Πίνε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα. Αν νιώθεις ζαλάδα ή κούραση, είναι πολύ πιθανό να έχεις αφυδατωθεί. Έχε πάντα δίπλα σου ένα παγουράκι ή ένα ποτήρι νερό και πίνε ακόμα και αν δεν νιώθεις ότι διψάς. Το πολύ να πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα, αυτό είναι όμως καλό επειδή θα αναγκάζεσαι να σηκωθείς και να κινηθείς!

5. Μονόλεπτα γυμναστικής Κάνε μερικά τεντώματα, πηδηματάκια ή λίγο περπάτημα κάθε ώρα. Τα μονόλεπτα γυμναστικής θα κρατήσουν τα επίπεδα της ενέργειάς σου ψηλά. Μαζί με το νερό είναι οι πιο σημαντικές από όλες αυτές τις συμβουλές.

6. Θετική σκέψη Τα συναισθήματα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στα επίπεδα της ενέργειάς σου. Αντιμετώπισε ό,τι συμβαίνει με καλή διάθεση. Χρησιμοποίησε κάθε δυσκολία για να εξελιχθείς. Να σε απασχολεί κυρίως το τι μπορείς να κάνεις και λιγότερο το γιατί κάτι συνέβη. Να έχεις την πεποίθηση ότι κάτι καλό πρόκειται να συμβεί σήμερα, αύριο, την άλλη εβδομάδα κ.ο.κ.

7. Υγιές περιβάλλον Ο χώρος εργασίας επηρεάζει πολύ την ενέργειά σου και την απόδοσή σου. Όλα παίζουν σημαντικό ρόλο. Από τον φωτισμό, τη φασαρία, την οργάνωση του γραφείου, την ποιότητα του αέρα αλλά και, πολύ σημαντικό, τους ανθρώπους που έχεις γύρω σου. Αν και κάποια πράγματα μπορεί να μην είσαι σε θέση να τα επηρεάσεις, κάνε ό,τι περνάει από το χέρι σου για να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον που σου επιτρέπει να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό.

8. Καλή οργάνωση Η οργάνωση του χρόνου και των προτεραιοτήτων σου παίζει καθοριστικό ρόλο στο πόσο ενεργός νιώθεις. Το άγχος που προκαλεί η έλλειψη οργάνωσης ρουφάει την ενέργειά μας. Δούλευε με λίστα προτεραιοτήτων και βρες έναν τρόπο για να προστατεύεσαι από όσα σου αποσπούν την προσοχή.

Ευτυχής 

Read 1253 times
Rate this item
(0 votes)