Published in ΜΑΣΣΑΖ - SPA

ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ DEEP TISSUE MASSAGE

ΜΑΘΕΤΕ ΤΟ DEEP TISSUE MASSAGE

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ DEEP TISSUE MASSAGE

ΤοDeepTissueMassage(βαθύ μασάζ των ιστών)ήταν γνωστό εδώ και πολλούς αιώνες και εφαρμοζόταναπό λαούς που είχαν ανακαλύψει τα οφέλη του. Oυσιαστικά, αποτελούσε ιεροτελεστία που στόχευε στην ταυτόχρονη απελευθέρωση του σώματος και του πνεύματος.

Για τη χρήση του DeepTissueMassageως θεραπευτικό μέσο, υπάρχουν αναφορές από τηνΆπωΑνατολή, από τους αρχαίους Έλληνες και Αιγυπτίους, μέχρι τις Ινδίες και την Ταϊλάνδη. Η φιλοσοφία του διαφοροποιούνταν ανάλογα με την κουλτούρα του κάθε λαού, αλλά πάντα με κοινό στόχο τη σύνδεση του σωματικού πόνου με την ψυχή και το πνεύμα.

Στη σύγχρονη εποχή, το σουηδικό μασάζ είναι πιο κοντά στην τεχνική που χρησιμοποιούσαν αυτοί οι πολιτισμοί, απ’ οποιαδήποτε άλλη μέθοδο. Στα μέσα της δεκαετίας του 1800, γιατροί του Καναδά ξεκίνησαν να την εφαρμόζουν. Το 1949, η καναδέζα γιατρός Τερέζα Φίμερ έδωσε στο βιβλίο της, Μύες –Τα αόρατα δεσμά σου, τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για την τεχνική αυτή,. Σήμερα, το βαθύ μασάζ των ιστών κατέχει περίοπτη θέση στην αθλητιατρική και τη φυσική αγωγή, ως μέσο για την αποκατάσταση του χρόνιου πόνου και για τη θεραπεία βλαβών των μαλακών μορίων.

 

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ DEEPTISSUEMASSAGE

Η  ματιά της Δύσης

Κατά την άποψη των Δυτικών περί οστεοπαθητικής, το Deep Tissue Massage είναι ένα είδος θεραπευτικής μάλαξης, ιδιαίτερα χρήσιμο σε περιπτώσεις χρόνιας σύσπασης και έντασης των μυών. Τα αίτια των ενοχλήσεων και των πόνων που νιώθουμε προέρχονται από «κρυμμένες», κυρίως μικρότερες μυϊκές ομάδες του σώματός μας (triggerpoints), οι οποίες βρίσκονται καλά προστατευμένες κάτω από μεγαλύτερες (όπως στην περιοχή του λαιμού, της πλάτης, της μέσης, των ώμων).          
Τα trigger pointsείναι εντοπισμένες περιοχές ευαισθησίας (οζίδια), στις βαθύτερες στοιβάδες του μυός, και ο ερεθισμός τους με μηχανική πίεση προκαλεί πόνο που συνήθως αντανακλάται σε άλλες περιοχές. Γενικά:

·         προκαλούν βράχυνση του μυός, με αποτέλεσμα τον περιορισμό εύρους κίνησης,

·         εμποδίζουν την κυκλοφορία του αίματος,

·         περιορίζουν τη μυϊκή ευλυγισία, 

·         προκαλούν πόνο και φλεγμονή.

 

Η  «ματιά της Ανατολής»

Οι λαοί της Ανατολής αντιμετωπίζουν κάθε σωματικό σύμπτωμα ως αποτέλεσμα εσωτερικών διεργασιών. Για παράδειγμα, ένα έντονο συναίσθημα θυμού και πίεσης μετά από λογομαχία (στη δουλειά, τη σχέση, την οικογένεια) μπορεί να μην εκφραστεί, αλλά αυτό δεν εμποδίζει το ασυνείδητο σώμα (φυσικό νευρικό σύστημα) να κάνει τη σύσπαση για να εμποδίσει την πράξη.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τη σύσπαση στο πίσω μέρος των δελτοειδών, για να συγκρατήσει τα χέρια πίσω, στη διάρκεια του θυμού. Συγκρατώντας τα μη εκφρασμένα συναισθήματα, μέσα σε σφιχτούς μυς, περιορίζουμε τη βίωση των αρνητικών καταστάσεων, ωστόσο δημιουργούμε ένα μόνιμο «κλουβί» που μας εμποδίζει να εκφραστούμε και να βιώσουμε την ευτυχία.

Το σύστημά μας δεν διαχωρίζει τα συναισθήματα σε «θετικά» και «αρνητικά», αλλά σε εκφρασμένα και κατασταλμένα. Η απωθημένη οργή, στους μυς και τους ιστούς, είναι το ίδιο επικίνδυνη για την ισορροπία μας, όσο η κατεσταλμένη στην κοιλιά, λαχτάρα και ελπίδα. Η καταστολή είναι αυτή που κάνει αρνητικό ένα συναίσθημα, και όχι η «ηθική» και «πνευματική» του διάσταση.

Κατά την αγιουρβέδα, την πανάρχαια ολιστική μέθοδο θεραπείας, με τις βαθιές πιέσεις, μας δίνονται περισσότερα εργαλεία ώστε να απελευθερώσουμε εντάσεις και να επαναφέρουμε το σώμα πλησιέστερα στην αρχική του ισορροπία. Ανοίγουμε χώρο στους ιστούς και, κατ’ επέκταση, στα όργανα που αντιστοιχούν σε κάθε περιοχή.

Ο σκοπός μας είναι να αγγίξουμε βαθύτερα όχι μόνο το σώμα, αλλά και την ψυχή του ατόμου που εφαρμόζουμε το μασάζ. Να  επαναφέρουμε και να διατηρήσουμε την ισορροπία σώματος, ψυχής και πνεύματος.                        

 Σε  σωματικό επίπεδο,  με το DeepTissueMassageμπορούμε, σταδιακά, να «αποφορτίσουμε» το σύστημα από ένα αποτέλεσμα που προήλθε από το επί χρόνια απωθημένο συναισθηματικό φορτίο.

ΠΩΣΕΝΕΡΓΕΙΤΟDEEP TISSUE MASSAGE

Όπως  αναφέραμε, οι τεχνικές των εν τω βάθει πιέσεων των ιστών εφαρμόζονται και σήμερα από τους θεραπευτές . Οι απόψεις μεταξύ της δυτικής και ανατολικής φιλοσοφίας για το σώμα συνδέονται σε ό,τι αφορά την παθολογία του και την ισορροπία του με την ψυχή και το πνεύμα .                                                                                      

Το Deep Tissue Massage προσεγγίζει και ενεργεί στους εν τω βάθει ιστούς του μυϊκού συστήματος, ανακουφίζοντας από χρόνιους πόνους (κακή στάση ύπνου ή  εργασίας, έντονη αθλητική δραστηριότητα, παλιός τραυματισμός). Αυτό επιτυγχάνεται με αργά χτυπήματα ή με βαθιές δακτυλικές πιέσεις, είτε στην πορεία, είτε κάθετα στις μυϊκές ίνες, τους τένοντες και την περιτονία.                                                                                                                                           Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση όχι μόνο των επιφανειακών μυών, αλλά ολόκληρης της δομής και της πορείας των μυϊκών ομάδων και των συνδετικών ιστών, που βρίσκονται βαθύτερα και αποτελούν τη δεύτερη και την τρίτη στιβάδα του μυϊκού συστήματος. Σε νευρολογικό επίπεδο, με το Deep Tissue Massage ενεργοποιούνται ειδικοί νευρικοί υποδοχείς του περιφερικού νευρικού συστήματος, που συμβάλλουν, μέσω νευροαντανακλαστικών μηχανισμών, στη μείωση των εντάσεων του σώματος και του εγκεφάλου.

 Με το DeepTissueMassageεπέρχεται:

-          Χαλάρωση των εν τω βάθει μυών

-          Απελευθέρωση των τοξινών από τους μυς

-          Αύξηση της αιμάτωσης και της οξυγόνωσης των μυών

 

Λόγω της απελευθέρωσης μεγάλης ποσότητας τοξινών, είναι απαραίτητη η λήψη νερού μετά από ένα DeepTissueMassage, ώστε να επιταχυνθεί η αποβολή τους από το σώμα.

 

 

ΟΙ ΛΑΒΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΟ               DEEPTISSUEMASSAGE             

Στο DeepTissueMassageεφαρμόζονται διάφορες τεχνικές των εν τω βάθει πιέσεων. Οι  λαβές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο εφαρμόζονται στο Release&RelaxMotiondeeptissuemassageαπό τους φυσιοθεραπευτές Δημήτριο Καραμήτρο και Παναγιώτη Μεγγίσογλου.

ΑΝΤΙΒΡΑΧΙΟ: Τοποθετώ το αντιβράχιο στην περιοχή που θέλω να δουλέψω και γλιστρώ αργά ή στρίβοντάς το πάνω στο σώμα . Μπορώ να ενισχύσω την κίνηση πιέζοντας με το άλλο χέρι πάνω στον καρπό μου.

 

ΦΑΛΑΓΓΕΣ: Κλείνω μόνο τις φάλαγγες των δακτύλων χωρίς να σχηματίσω γροθιά, και ασκώ πίεση κατά μήκος ή κυκλικά στην περιοχή που θέλω να δουλέψω, έχοντας τοποθετήσει το άλλο χέρι από πάνω για μεγαλύτερη πίεση.

 

ΓΡΟΘΙΕΣ: Κλείνω τα δάκτυλα σχηματίζοντας γροθιά και ασκώ πίεση με τις μετακαρπιοφαλαγγικές κατά μήκος ή κυκλικά στην περιοχή που θέλω να δουλέψω, έχοντας τοποθετήσει το άλλο χέρι από πάνω για μεγαλύτερη πίεση. Εναλλακτικά, μπορώ να τοποθετήσω τις δύο γροθιές τη μία δίπλα στην άλλη.

                                                                                                                                                                          ΑΓΚΩΝΑΣ: Πιέζω με τον αγκώνα στην περιοχή που θέλω να δουλέψω, γλιστρώντας αργά κατά μήκος ή κυκλικά.

ΑΝΤΙΧΕΙΡΕΣ (ΜΟΝΗ): Πιέζω με τον αντίχειρα στην περιοχή που θέλω να δουλέψω, κατά μήκος ή κυκλικά, έχοντας τοποθετήσει το άλλο χέρι από πάνω για μεγαλύτερη πίεση.

 

ΑΝΤΙΧΕΙΡΕΣ (ΔΙΠΛΗ): Πιέζω με τους δύο αντίχειρες μαζί, γλιστρώντας κατά μήκος στην περιοχή που θέλω να δουλέψω.

 

ΘΕΝΑΡ: Πιέζω με το θέναρ στην περιοχή που θέλω να δουλέψω, κατά μήκος ή κυκλικά, έχοντας τοποθετήσει το άλλο χέρι από πάνω για μεγαλύτερη πίεση.

 

ΟΧΤΑΡΙΑ (ΜΕ ΓΡΟΘΙΕΣ): Κλείνω τα δάχτυλα σχηματίζοντας γροθιά. Ενώνω τις δύο γροθιές έχοντας κλείσει τον αντίχειρα του ενός χεριού μέσα στην άλλη γροθιά, και ασκώ πίεση με τις μετακαρπιοφαλαγγικές, σχηματίζοντας οχτάρια στην περιοχή που θέλω να δουλέψω.

ΔΑΚΤΥΛΑ: Πιέζω με τα δάκτυλα, και συγκεκριμένα με τις άκρες των δακτύλων, στην περιοχή που θέλω να δουλέψω, έχοντας τοποθετήσει το άλλο χέρι από πάνω για μεγαλύτερη πίεση

 

 

 

 

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙ ΤΟ DEEPTISSUEMASSAGE             

Με τις παραπάνω λαβές δημιουργείται ένας αρμονικός συνδυασμός πιέσεων σε όλο το σώμα, με το άτομο, στο οποίο εφαρμόζουμε τη θεραπεία, σε πρηνή και ύπτια θέση, επί 1 ώρα. Φυσικά, ο θεραπευτής μπορεί να επιλέξει να δουλέψει σε συγκεκριμένες περιοχές με τη μεγαλύτερη ένταση, αν το άτομο στο οποίο εφαρμόζεται το μασάζ, επιθυμεί κάτι τέτοιο. Συνήθως, η πλάτη, οι ώμοι και ο αυχένας είναι οι περιοχές που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη ένταση και κατ’ επέκταση και τους χρόνιους πόνους. Έτσι, μπορούμε να εστιάσουμε τη θεραπεία μας σε αυτές τις περιοχές και, χρησιμοποιώντας ολόκληρη την επιφάνεια του χεριού μας, να δώσουμε μιαν άκρως ιδιαίτερη και διαφορετική μορφή μασάζ σαν ξεχωριστή εμπειρία.

ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ DEEPTISSUEMASSAGE             

Επικρατεί η άποψη ότι το DeepTissueMassageείναι αρκετά επώδυνο για το σώμα. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια δυναμική θεραπεία, τελείως διαφορετική από το μασάζ χαλάρωσης, όμως η φιλοσοφία της είναι ότι η πίεση του θεραπευτή πρέπει να γίνεται με τρόπο που να μην προκαλεί  αντίσταση από το σώμα αυτού που τη δέχεται. Αυτό σημαίνει ότι από τις τεχνικές DeepTissueMassageπου εφαρμόζονται, είναι προτιμότερες αυτές που δεν προκαλούν πόνο. Ακόμα όμως κι αν υπάρχει κάποια ενόχληση μετά τη θεραπεία, σε 24 ώρες έχει παρέλθει και οι μύες είναι πλέον απελευθερωμένοι. Έχει επέλθει αίσθηση τόνωσης και ευεξίας στο σώμα, που το αναζωογονεί και του χαρίζει την ανακούφιση και την ηρεμία που είχε χάσει. Είναι άκρως αποτελεσματική θεραπεία για τους χρόνιους πόνους. Ωστόσο, για την ασφαλή εφαρμογή του DeepTissueMassageθα πρέπει να επιλεχτεί ένας έμπειρος και καταρτισμένος θεραπευτής.

 

                               

Δημήτριος                                                                                                         Καραμήτρος φυσικοθεραπευτής,                                                                                                                                                                            υπεύθυνος σεμιναρίων

RELEASE&RELAXMOTION                                                                                                                                                      www.rrmotion.gr

Read 3314 times
Rate this item
(0 votes)