Published in ΜΑΣΣΑΖ - SPA

ΑΓΙΟΥΡΔΒΕΡΔΙΚΟ ΜΑΣΑΖ

Από τα αρχαία χρόνια, τόσο στον ινδικό όσο και στον ελληνικό πολιτισμό, το μασάζ αποτελούσε μια πολύ σημαντική θεραπεία για τη δημιουργία ισορροπίας, ηλεκτρικής και χημικής, στο σώμα, προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα εσωτερικά όργανα. Τον 5ο αιώνα ο Ιπποκράτης έγραφε: «Ο παθολόγος πρέπει να έχει εμπειρία σε πολλά πράγματα, αλλά κατά κύριο λόγο στο τρίψιμο, επειδή το τρίψιμο μπορεί να ενώσει μια κλείδωση που είναι πολύ χαλαρή και μπορεί να χαλαρώσει μια κλείδωση που είναι πολύ άκαμπτη».

Στην ινδική κουλτούρα το μασάζ αποτελεί σημαντικό μέρος στη ζωή των ανθρώπων. Τα παιδιά και τα νεογέννητα δέχονται μασάζ μέχρι να φτάσουν σε κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Οι έγκυοι δέχονται μασάζ κατά την κύηση. Επίσης, πριν από το γάμο ακολουθείται, κατά παράδοση, ένα τελετουργικό μασάζ

 

Η Αγιουρβέδα είναι η επιστήμη της αρχαίας Ινδικής Ιατρική η οποία έχει να κάνει με την καλή και  κακή ζωή, την ευτυχία και τη θλίψη και σκοπός της είναι να προστατέψει την υγεία ενός υγιούς ανθρώπου και να θεραπεύσει την ασθένεια ενός πάσχοντος. Από τα αρχαία χρόνια τόσο στον ινδικό όσο και στον ελληνικό πολιτισμό, το μασάζ αποτελούσε μια πολύ σημαντική θεραπεία για τη δημιουργία ηλεκτρικής και χημικής ισορροπίας προκειμένου να λειτουργούν σωστά τα εσωτερικά όργανα του σώματος.

Η ονομασία της προέρχεται από δύο λέξεις:AYUS που σημαίνει ΖΩΗκαι VEDA που σημαίνει ΓΝΩΣΗ.

Πρόκειται δηλαδή για τη "ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ". Η υγεία στην αγιουρβέδα δεν θεωρείται αυτοσκοπός, δεν είναι δηλαδή το τέλος του δρόμου, αλλά μια απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη του ανθρώπου. Ο σκοπός της ζωής δεν είναι απλώς να ζει κανείς ≪υγιής≫και ταυτόχρονα να είναι χαμένος στις καθημερινές τουσυνήθειες ξεχνώντας την πνευματικότητά του. Είναι μάλλον νααναζητήσει το πραγματικό όνομα της Ζωής. Να συνειδητοποιήσεικαι να ξαναθυμηθεί την αληθινή του φύση.

 

Ασχολείται με τον άνθρωπο σαν σύνολο, εξετάζοντάς τον και στα

τρία επίπεδα της ύπαρξής του (σωματικό, νοητικό, ψυχικό) και

αντίστοιχα ασχολείται με τις ασθένειες από μια πραγματικάολιστική σκοπιά λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, η διατροφή, η εργασία, η οικογένεια, το περιβάλλον, οι συνήθειες (ύπνος,κλπ).

Στο αγιουρβεδικό σύστημα υπάρχουν πληροφορίες και χρήσιμα στοιχεία για τους τύπους των ανθρώπων (Vata, Pitta,Kapha) τόσο για την πρόληψη των

ασθενειών, όσο και για την αποτελεσματική τους θεραπεία μέσα από συμβατικές και παραδοσιακές μεθόδους,όπως διατροφή, αναπνοή, ασκήσεις,

ομοιοπαθητική, κλπ.

Αναφορικά με την Αγιουρβέδατο ανθρώπινο σώμα διοικείται από

τρεις βασικές ζωτικές δυνάμεις, την Βάτα, Πίττα και Κάφα. Αυτές

συχνά μεταφράζονται σαν "αέρας", "χολή" και "φλέγμα". Η Βάταεπίσης συχνά αποκαλείται η βιολογική αέρινη ιδιοσυγκρασία, ηΠίτα η βιολογική φωτιά και η Κάφα η βιολογική υδάτινηιδιοσυγκρασία.Αυτές οι ιδιοσυγκρασίες ονομάζονται "doshas" στασανσκριτικά που σημαίνει αυτό που φθείρει ή προκαλείαποσύνθεση, καθώς δεν υπάρχουν μόνο οι δυνάμεις πουπαράγουν και διατηρούν το σώμα στην κανονική του κατάστασηαλλά κι εκείνες οι οποίες όταν είναι εκτός ισορροπίας εξυπηρετούνστο να το καταστρέφουν.

 

Το αγιουβερδικό μασάζ είναι βασισμένο στα τρία doshas ( dosha -ντόσα σημαίνει ‘λάθος’ που οδηγεί σε δυσαρμονία), τα οποία είναι αόρατες δυνάμεις της φύσης. Οι αόρατες αυτές δυνάμεις φανερώνονται στους ανθρώπους και στους ζωντανούς οργανισμούς ως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Τα τρία doshas είναι Vata – Βάτα, Pitta – Πίτα και Kapha – Κάφα. Το Vataπροέρχεται από τον αέρα και τον αιθέρα, το Pitta προέρχεται από την φωτιά και το νερό,  το Kapha προέρχεται από το νερό και τη γη. Τα doshas συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας στο σώμα. Όταν ένας άνθρωπος αρρωσταίνει, το πρώτο πράγμα που διαταράσσεται είναι τα doshas, η βασική δομή των στοιχείων του σώματος.

Όλα τα κύτταρα στο σώμα περιέχουν και τα 3 αυτά doshas. To στοιχείο Vata, είναι αυτό που σχετίζεται με την κίνηση στο σώμα, επιτρέπει την αναπνοή, κάνει το αίμα να κυκλοφορεί, οδηγεί την τροφή προς την πέψη και στέλνει τους νευροδιαβιβαστές από και προς τον εγκέφαλο. Το στοιχείο Pitta σχετίζεται με το μεταβολισμό, είναι αυτό που προωθεί την τροφή, τον αέρα και το νερό σε ολόκληρο το σύστημα. Το στοιχείο Kapha σχετίζεται με τη δομή, είναι αυτό που συνθέτει τα κύτταρα, μορφοποιεί τους μύες, το λίπος, τα κόκαλα και τους τένοντες. Η φύση ‘χρησιμοποιεί’ και τα 3 αυτά doshas για να δομήσει το ανθρώπινο σώμα, το Prakruti. Η αναλογία των τριών αυτών στοιχείων στο σώμα καθορίζει και τον τύπο κάθε ανθρώπου, δηλαδή τη φύση του. Στην Αγιουρβέδα ο καθορισμός του τύπου κάθε ανθρώπου αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

 

Tα 3 doshas μπορούν να συνδυαστούν με τρείς τρόπους όποτε έχουμε αντίστοιχα και 3 τύπους ανθρώπων.

1) Vata – Pitta

2) Pitta – Kapha

3) Kapha – Vata

Kάθε ανθρώπινο σώμα περιέχει και τα 3 αυτά στοιχεία σε διαφορετική αναλογία. Το στοιχείο που είναι στη μεγαλύτερη αναλογία στο σώμα είναι αυτό που κατά κύριο λόγο προσδίδει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον άνθρωπο.

Κατά την παιδική ηλικία (0 έως 15 ετών) το στοιχείο Kapha είναι κυρίαρχο γιατί αυτή είναι η περίοδος της σωματικής ανάπτυξης. Στην ενήλικη ζωή ( 16 έως 40 ετών) όπου το σώμα είναι ώριμο και σταθερό, το στοιχείο Pitta κυριαρχεί. Ενώ στην πιο προχωρημένη ηλικία ( 40ετών έως το θάνατο) είναι η περίοδος του στοιχείου Vata όπου το σώμα αρχίζει να καταβάλλεται. Αντίστοιχα κάτι παρόμοιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από τις 4.00πμ έως τις 11.00πμ το στοιχείο Kapha επικρατεί, είναι η περίοδος που χαρακτηρίζεται από τεμπελιά. Από τις 12.00 έως τις 16.00 είναι η περίοδος του στοιχείου Pitta σε κυριαρχία, επικρατεί ζέστη και δράση. Από τις 17.00 έως τις 23.00 το στοιχείο Vata επικρατεί όπως και η νυσταγμένη διάθεση.

Η μάλαξη της αγιουρβέδας το πανάρχαιο αυτό ολιστικό σύστημα υγείας, έχει ως σκοπό την επαναφορά και διατήρηση της ισορροπίαςσώματος, ψυχής και πνεύματος.

Ένα θεμελιώδες εργαλείο για την επίτευξη αυτού του στόχου είναιτο αγιουρβεδικό μασάζ, το οποίο γίνεται σε όλο το σώμα (full body) με ειδικά λάδια και φυτικές σκόνες και στις θεραπείες με ατμό πουσυνοδεύουν την Pancha Karma.. Όπως τα σημεία βελονισμού της κινεζικής ιατρικής, η Αγιουρβέδα έχει τα δικά της ευαίσθητα σημεία.

Αυτά τα σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν με μασάζ, βότανα, αρωματικά λάδια ή την χρήση ζέστης και έτσι να βοηθήσουμε στηνεξισορρόπηση της ροής ενέργειας μέσα στο σώμα και ναθεραπεύσουμε την ασθένεια.

Η έντασή του ποικίλει από πολύ ελαφρύ έως πολύ βαθύ.

Εφαρμόζεται είτε σε συνδυασμό με προγράμματα αγιουρβεδικής

ιατρικής ή δίαιτας, είτε αυτόνομα.Δρά χαλαρωτικά και θ ε ρ α π ε υτ ι κ ά.

Το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο από επτά συστατικά:

Rasa: ορμόνες, υγρά, λέμφοι

Rakta:αίμα

Mamsa: σάρκα

Medha: τένοντες

Asthi:κόκαλα, δόντια και νύχια

Majja:μυελός

Shukra:σπέρμα ή ωάρια

Κάνοντας μασάζ σε όλα αυτά τα στοιχεία διατηρείται η καλή υγεία και μειώνονται σημαντικά τα σημάδια γήρανσης.

Το αγιουρβεδικό μασάζ γίνεται  με έλαια διαφορετικά για τον κάθε τύπο ανθρώπου, βότανα, κρέμες  και θεραπευτικές σκόνες.Το μασάζ αυξάνει την παραγωγή αιμοσφαιρίων η οποία με τη σειρά της βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στια ασθένειες. Υπάρχουν πολλά είδη αγιουρβεδικού μασάζ.

Το αγιουρβεδικό μασάζ προσώπου αναζωογονεί την επιδερμίδα, επιδρά θετικά στη μείωση των ρυτίδων, χαρίζει λάμψη και απαλότητα.Παράλληλα χαλαρώνει και προσδίδει ευεξία σε όλο το σώμα.  Γίνεται με κυκλικές κινήσεις στις περιοχές γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα και το λαιμό και με απαλές πιέσεις με τους αντίχειρες στα σημεία Marma. Μarma σημαίνει μυστικό, και τα σημεία Marmas είναι τα ζωτικά κρυμμένα σημεία στο σώμα πάνω στα οποία γίνεται το μασάζ, με σκοπό την αποκατάσταση της σωστής λειτουργίας του οργανισμού. Οι απαλές κινήσεις γύρω από τα μάτια και το μέτωπο και το σαγόνι απελευθερώνουν την ένταση και την κατακράτηση που δημιουργούν σακούλες και ρυτίδες και χαλαρώνουν τα σημεία στις περιοχές αυτές που συχνά ευθύνονται για πονοκεφάλους. Οι κυκλικές κινήσεις γύρω και πάνω από τη μύτη απελευθερώνουν τη συναισθηματική ένταση και ισορροπούν τις λεπτοφυείς ενέργειες του σώματος. Τα σημεία που διεγείρονται ωφελούν σε περιπτώσεις υπερδραστηριότητας του μυαλού, ρινικής απόφραξης, πόνων στο στομάχι, αδυναμίας συγκέντρωσης και έλλειψης μνήμης. Το μασάζ προσώπου διαρκεί 30 λεπτά και γίνεται με έλαιο που περιέχει βότανα όπως κουρκουμά και σαφράν, πολύ διαδεδομένα την Ινδία για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

 

Αγιουβερδική θρεπτική-αναζωογονητική μάσκα προσώπου

Μουλιάστε όλο το βράδυ σε νερό 1 φλυτζάνι τσαγιού φακή.
Λιώστε τη στο μπλέντερ μαζί με 1/2 κουταλιού του γλυκού
μέλι. Απλώστε τη σε όλο το πρόσωπο και τον λαιμό, αφήστε τη για 5 λεπτά και ξεβγάλετε με χλιαρό νερό. Η μάσκα αυτή θρέφει, μαλακώνει και αναζωογονεί το δέρμα σε βάθος, είναι κατάλληλη για για όλους τους τύπους δέρματος.

Για μεγαλύτερη φροντίδα του δέρματος, το αγιουβερδικό μασάζ προσώπου μπορεί να ακολουθήσει μια μάσκα με γιαούρτι ή μέλι και βότανο Triphala ή Neem, η οποία απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και αποτοξινώνει την επιδερμίδα.

 

Η σωματική και νοητική κούραση επηρεάζουν τους μυς του σώματος. Τρίβοντας τους μυς απομακρύνεται η κούραση και το σώμα αποκτά ξανά ευεξία. Επίσης, το τακτικό μασάζ βελτιώνει την όραση και κρατάει μακριά τις ασθένειες των ματιών – ιδιαίτερα το μασάζ στα πέλματα, το λαιμό και το κεφάλι. Σε περιπτώσεις αϋπνίας ή ανήσυχου ύπνου, το τρίψιμο στο κεφάλι εξασφαλίζει ήρεμο ύπνο, ενώ τρέφει και δυναμώνει τα μαλλιά.

Το αγιουρβεδικό μασάζ γίνεται με έλαια διαφορετικά για τον κάθε τύπο ανθρώπου, βότανα και θεραπευτικές σκόνες. Το μασάζ αυξάνει την παραγωγή αιμοσφαιρίων, η οποία με τη σειρά της βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις ασθένειες. Το καθημερινό μασάζ με λάδι στη σπονδυλική στήλη, τα πέλματα και το κεφάλι αυξάνει την αρρενωπότητα και βελτιώνει το ανδρικό σπέρμα.

 

Ενδεικτικά:

• ανακουφίζει από το άγχος και το στρες

• καταπραΰνει τις οδυνηρές μυικές εντάσεις

• τονώνει τους μυς, αναζωογονεί, αποτοξινώνει

• βελτιώνει το ανοσοποιητικό, κυκλοφορικό και λεμφικό σύστημα

• καίει τα αποθέματα λίπους

• ομορφαίνει το δέρμα

• επιβραδύνει τη διαδικασία του γήρατος...

Read 3936 times
Rate this item
(1 Vote)