Published in ΜΑΣΣΑΖ - SPA

NOTIOAΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ

 Ή ΑΛΛΙΩΣ Η «ΗΡΕΜΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑ»

LNE  Γαλλική έκδοση - Σεπτέμβριος 2013

 

Hνοτιοαφρικάνικη ρεφλεξολογία του ποδιού, η οποία παρουσιάστηκε στο 42 Διεθνές Συνέδριο Εφαρμοσμένης Αισθητικής του “lesnouvellesesthetiquesspa” στο Παρίσι, είναι  τέχνη αφής που στοχεύει στην χαλάρωση των εντάσεων, απαλάσσοντας το πνεύμα από τις διαταραχές άγχους.

 

Η ρεφλεξολογία δουλεύεται με εικόνες. Η κατάσταση του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος αντανακλάται αντίστοιχα σε διαφορετικά μέρη του σώματος (όπως ένα ολόγραμμα ή το  DNAμας, που μας δίνει τη βάση για την κατασκευή ολόκληρου του σώματος). Η ομορφιά αυτής της έννοιας, ανήκει επίσης στον άνθρωπο. Γι' αυτό και κατά την διάρκεια των χιλιάδων χρόνων, δημιουργήθηκαν χαρτογραφίες, οι οποίες υποδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα σε μια αντακλαστική ζώνη και σ' ένα άλλο σημείο του σώματος. Αυτή η αρχέγονη χειρονακτική τεχνική, συμβάλλει στην ισορροπία του οργανισμού και στην κυκλοφορία της ενέργειας χωρίς περιορισμούς. Η βαθιά χαλάρωση που προκαλεί ενισχύει την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος και αποκαθιστά την ισορροπία των διαφόρων στρωμάτων του σώματος.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ;

Ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ή τουλάχιστον έχει ακούσει, για την κινέζικη ρεφλεξολογία, μια χιλιετή πρακτική η οποία βασίζεται στις αρχές της κινέζικης παραδοσιακής ιατρικής. Κάποιοι μάλιστα ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει καινοτομία στην νοτιοαφρικανική ρεφλεξολογία!  Που λοιπόν βρίσκετε η διαφορά;

Hκινέζικη πελματική ρεφλεξολογία, η οποία βασίζεται στην αρχή της ζωτικής ενέργειας που κυλάει στους μεσημβρινούς, εφαρμόζεται με δυνατές πιέσεις και καθώς την έχω δοκιμάσει προσωπικά στην Κίνα, σας διαβεβαιώνω ότι πρόκειται για μια μέθοδο η οποία δεν έχει καμμία απαλή κινήση! Αντίθετα η νοτιο-αφρικάνικη ρεφλεξολογία εφαρμόζεται με απαλές και χαλαρωτικές κινήσεις (φωτογραφία 1). Είναι τελείως ανώδυνη και έχει το πλεονέκτημα να χαλαρώνει  βαθιά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, χάρη σε συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες επιφέρουν την αποβολή του άγχους, τόσο στο φυσικό όσο και στο ψυχολογικό επίπεδο. Αυτή η χειρονακτική τεχνική, η οποία εφαρμόζεται με θωπείες, ονομάζεται επίσης «ψυχο-συγκινησιακή νοτιοαφρικάνικη μέθοδος». Αντίθετα από την άποψη που επικρατεί για τη ρεφλεξολογία, αυτή η μέθοδος μας αποδεικνύει ότι η χαλάρωση επιτυγχάνεται και χωρίς πίεση.

 

ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Αυτή η μέθοδος της ρεφλεξολογίας, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την ChrisStormer(φωτογραφία 2) στη Νότιο Αφρική. Με βάση τις υπάρχουσες χαρτογραφίες, τις οποίες μελέτησε, εφάρμοσε μια μέθοδο, η οποία βασίζεται στο σεβασμό και στην τρυφερότητα και μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η εσωτερική ηρεμία. Ουσιαστικά κατάφερε να ανακαλύψει  μια καταπληκτική τεχνική , η οποία συνδέει το σώμα, την ψυχή και το πνεύμα μέσω των ποδιών.  Η«ήρεμηρεφλεξολογία» διδάσκεταιστηνReflexology Academy of Southern Africa. Η ChrisStormerτην οποία ονομάζουν «TheUniversalfoodLady» δηλαδή «την μεγάλη κυρία των ποδιών» είναι γνωστή σ' όλο τον κόσμο για την εμπειρία της σε θέματα φυσικής υγείας, καθώς και για την ολιστική πρακτική που συμβάλλει στην ευεξία. Επίσης, είναι συγγραφέας πάρα πολλών βιβλίων και εξειδικευμένων άρθρων που αφορούν στην ρεφλεξολογία και εδώ και είκοσι χρόνια εμφανίζεται σε εκπομπές στην τηλεόραση. Την μέθοδο της η ChrisStormer, την  χαρακτηρίζει ως αγωγό ενέργειας,  και την εφαρμόζει από το τέλος της δεκαετίας του '80. Απέχοντας  πολύ από τη συνηθισμένη φιλοσοφία, σύμφωνα με την οποία «όσο περισσότερο πιέζουμε, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχουμε» έχει θέσει τις βάσεις για μια τεχνική, η οποία εφαρμόζεται με απαλές και μαλακές κινήσεις. Επίσης, σαν μέθοδος προσεγγίζει ένα σημαντικό κομμάτι τη ζωής, το οποίο συχνά παραμελείται , αυτό των συναισθημάτων.

 

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΘΕΣΗΣ

Με δαιδομένο ότι είστε αυτή που έρχεται σ' επαφή με την ενέργεια της πελάτισσάς σας είναι  πολύ σημαντικό να έχετε μια ουσιαστική και «εκ βάθους» επαφή μαζί της.

Αυτό θα την επιτύχετε ακούγωντας την και παραμένοντας στην γραμμμή του: όσο πιο ανοιχτή είστε, τόσο η αφή σας θα είναι πιο αποτελεσματική και όσο περισσότερο ανθρώπινη και προσιτή είστε, τόσο περισσότερο η πέλατισσά σας θα νοιώσει ότι την αποδέχεστε με τα ελαττώματά της.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε προετοιμαστεί καλά πριν από την περιποίηση:

- θα πρέπει να φροντίζετε εκτός από τα χέρια σας που πρέπει πάντα να είναι καθαρά, να «καθαρίζετε» το πνεύμα σας από κάθε αρνητική σκέψη και να έχετε όλα τα σύνεργα και τα υλικά σας έτοιμα (κρεβάτι μασάζ, καρέκλα, πετσέτα, λάδι ή τάλκ).

Στις τεχνικές που βασίζονται στην αφή, η ψυχή και το πνεύμα σας πρέπει επίσης να συμμετέχει, γιατί σε κάθε κίνηση των χεριών σας πρέπει να έρχεστε σ' επαφή συγχρόνως με το σώμα και με τα συναισθήματα και το πνεύμα της πελάτισσάς σας. Σε σας βασίζεται η πελάτισσά σας για να ξαναβρεί την εξωτερική και την εσωτερική ομορφιά της. Τη δουλειά σας μπορείτε να την παρομοιάσετε με την ζωγραφική ενός παρθένου τοπίου, στο οποίο η πελάτισσά σας βρίσκει τη χαλάρωση  και τον εσωτερικό εαυτό της. Κάθε συνεδρία συμβάλλει στη σύνδεση των τριών αξόνων του ανθρώπου, δηλ. του σώματος, της ψυχής και του πνεύματος.

Προσοχή, μπορεί να «λάβετε» πολλές πληροφορίες για την ενεργειακή κατάστασή της πελάτισσάς σας, αλλά απαγορεύεται να κάνετε διάγνωση, κυρίως με την ιατρική έννοια του όρου.

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ

Η προετοιμασία.

Η πελάτισσά σας πρέπει να είναι ξαπλωμένη άνετα, σ' ένα κρεβάτι μασάζ ή σ΄ένα στρώμα, για να μπορέσει πιο εύκολα να χαλαρώσει και να κοιμηθεί στη συνέχεια με ησυχία. Ο θεραπευτής ή η θεραπεύτρια, θα πρέπει να κάθεται σωστά, σε ευθεία θέση και να αισθάνεται άνετα. Θα πρέπει επίσης να έχει δίπλα της ένα λάδι για μασάζ, ένα ταλκ και μια πετσέτα.

 

Η συνεδρία

Μπορεί να κρατήσει από τριάντα λεπτά ως και μια ώρα και ξεκινάει με την προετοιμασία των ποδιών. Ένα απαλό μασάζ με λάδι ή ταλκ, το οποίο θα περιλαμβάνει εξ΄ολοκλήρου αστραγάλους και πόδια (φωτογραφία 3).

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας, θα πρέπει να μείνετε σ' επαφή με την πελάτισσά σας μέσω της αφής, του απαλού χεριού που την καθησυχάζει. Μην κάνετε τίποτα άλλο απο το να κρατάτε τις φτέρνες της στις παλάμες σας, το οποίο της περνάει το μήνυμα:«Στα χέρια μου μπορείς να αφεθείς με ασφάλεια» (φωτογραφία 4).

Εφαρμόστε κάποιες κινήσεις τεντώματος για να χαλαρώσετε τις μεγάλες αρθρώσεις, καθώς και το υπόλοιπο σώμα. Ανοίξτε το ηλιακό πλέγμα, για να διώξετε τις επιφανειακές εντάσεις που είναι αποθηκευμένες στο στομάχι και που μπορεί να μπλοκάρουν το διάφραγμα

(φωτογραφία 5).

Καταπραύνετε με συγκεκριμένες φυσικές κινήσεις στα δάχτυλα. Χαλαρώστε και βυθιστείτε στον κόσμο της ηρεμίας (φωτογραφία 6).

Δουλέψτε με τον κεντρικό άξονα του ανθρώπου, δηλ την σπονδυλική στήλη.

 

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΙΑΣ

• Κάντε την να σας εμπιστευθεί. Τοποθετήστε απαλά τις φτέρνες της στις παλάμες σας, χωρίς να τις τραβάτε. Πείτε στην πελάτισσά σας να αφήσει όλο το βάρος της στα χέρια σας.

(σκίτσο 1)

• Αφήστε την πελάτισσά σας να αναπνεύσει τρεις φορές βαθειά.

Βεβαιωθείτε ότι κάνει φυσικές εισπνοές: πρέπει να φουσκώνει το στομάχι όταν εισπνέει. Αν δεν το κάνει σωστά, πλησιάστε το στομάχι της, εφαρμόστε το ένα χέρι σας πάνω του και προσπαθήστε να σπρώχνετε το στομάχι της ενάντια στο χέρι σας, όσο εκείνη εισπνέει.

• Κάντε θωπείες στο πάνω μέρος των άκρων ποδών της με τα δύο σας χέρια σε καθέ πόδι, πρώτα στο άκρο δεξί πόδι, έπειτα στο αριστερό. Η μόνη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι προς την δική σας κατεύθυνση. (σκίτσο 2)

• Αγγίξτε τις πελματικές καμάρες. Υπάρχουν τρεις τρόποι να το κάνετε ανάλογα με την ευαισθησία της πελάτισσάς σας:

Εφαρμόστε τις παλάμες των χεριών σας κλειστές, πάνω στις πελματικές καμάρες (αν η πελάτισσά σας είναι πολύ ευαίσθητη ή γαργαλιέται), ή κάντε θωπείες με τη ράχη των δαχτύλων, απο τα δάχτυλα των άκρων ποδών μέχρι τις φτέρνες, ή ομαλά με τις φάλαγγες των δακτύλων σας. (σκίτσο 3)

• Κάντε κυκλικές κινήσεις στο κουντεπιέ (cou de pied) με τα δάχτυλα και των δύο χεριών προς τα πάνω και προς τα κάτω, πρώτα στο δεξί άκρο πόδι και έπειτα στο αριστερό (σκίτσο 4).

• Κάντε στο κουντεπιέ απαλές κυκλικές κινήσεις με το μέσα και το έξω μέρος του χεριού. Η κίνηση έχει καλύτερο αποτέλεσμα, αν συνεχιστεί μέχρι τους γοφούς.

Συνεχίστε κάνοντας με τους καρπούς κυκλικές κινήσεις, δουλεύοντας τα δυο χέρια παράλληλα στο πάνω μέρος των άκρων ποδών. Κατόποιν με τα δάχτυλά σας κάντε θωπείες στο πάνω μέρος των άκρων ποδών και τελειώστε κανοντας πάλι  μικρές κυκλικές κινήσεις με τους καρπούς.

• Τεντώστε τα ως εξής. Στο δεξί άκρο πόδι της πελάτισσάς σας, το δεξί σας χέρι παίρνει την φτέρνα της, αγγίζοντας ένα σημείο στην εξωτερική γωνία της φτέρνας με το ένα δάχτυλο. Το άλλο χέρι εφαρμόζεται στο κουτουπιέ του δεξιού άκρου ποδιού. Τώρα τα δύο σας χέρια τεντώνουν ταυτόχρονα το άκρο πόδι με φορά προς εσάς. Όταν αισθανθείτε μια αντίσταση σταματήστε, χαλαρώστε αργά και επαναλάβετε αυτή την κίνηση τρεις φορές συνολικά. Έπειτα δουλέψτε στο άλλο άκρο πόδι.

• Τεντώστε κάθε άκρο πόδι μαζί με τον αχίλλειο τένοντα τρεις φορές,  κρατώντας την φτέρνα στο ένα χέρι, ενώ με το άλλο χέρι πιέστε ελαφρά  προς το κουντεπιέ τη βάση των δακτύλων. (σκίτσο 5)

• Ενεργοποιείστε το νευρικό σύστημα, στηρίζοντας με την πτυχή ή την παλάμη του χεριού σας το σημείο ανάμεσα στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού και τη φτέρνα (σκίτσο 6).

• Καταπραύνετε το νευρικό σύστημα. Απελευθερώστε τη ροή της ενέργειας, τοποθετώντας τα τέσσερα δάχτυλα σας στα τέσσερα δάχτυλα του ποδιού απαλά (2 φορές). Όταν αισθανθείτε την επαφή, απομακρύνετε απαλά πάντα (σκίτσο 7).

Έπειτα τοποθετήστε τους αντίχειρές σας στα δύο μεγάλα δάχτυλα των ποδιών (σκίτσο 8).

• Κατόποιν στο ηλιακό πλέγμα χωρίς πίεση (σκίτσο 9).

• Καταπραύνετε με θωπίες το πάνω μέρος των δαχτύλων του ποδιού που έχουν σχέση με το νευρικό, το ενδοκρινικό και το αισθητήριο σύστημα (σκίτσο 10).

• Χαλαρώστε τη σπονδυλική στήλη πιέζοντας απαλά προς το εσωτερικό μέρος του άκρου ποδός τα δάχτυλα (σκίτσο11).

• Εφαρμόστε στα ακροδάχτυλα την κίνηση «αντι-πόνος» χρησιμοποιόντας το μικρό και το μεγάλο δάχτυλο του χεριού σας πιέζοντας πολύ απαλά (σκίτσο 12).

Η ήρεμη πελματική ρεφλεξολογία ανταποκρίνεται απόλυτα στις προσδοκίες των ατόμων που αποζητούν την ευεξία χάρη:

- στην απαλή αφή,

- στη βαθιά χαλάρωση,

- στις μη επώδυνες πιέσεις,

- στην αποτελεσματικότητά της .

Μπορεί να γίνει σαν μια μεμονωμένη περιποίηση ή σαν συμπλήρωμα στα πρωτόκολα που υπάρχουν ήδη στον επαγκελματικό σας χώρο.

 

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

« Η εξωτερική ομορφιά δεν επαρκεί, αν δεν την συμπληρώνει η εσωτερική. Η ομορφιά της ψυχής μεταδίδεται σαν ένα μυστηριώδες φως στην ομορφιά του σώματος » (Βίκτωρ Ουγκό).

- Hεξωτερική και η εσωτερική ομορφιά αλληλοσυμπληρώνονται.

- Σύμφωνα με την παραδοσιακή οδό πρέπει να αισθάνεσαι καλά για να είσαι πραγματικά καλά.

- Η βαθιά χαλάρωση του συνόλου, που προέρχεται από αυτή τη μέθοδο, δημιουργεί τη βάση για πραγματική ευεξία.

- Μια τέτοια είδους αφή αποτελεί την ιδανική προετοιμασία για κάθε φροντίδα ομορφιάς, γιατί μεγιστοποιεί τα ευεργετικά οφέλη της κάθε φροντίδας.

- Αρκεί μια σύντομη εκπαίδευση για να μάθει κάποιος να το εξασκεί.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η ήρεμη ρεφλεξολογία, όπως και κάθε άλλη περιποίηση, είναι αποδοτική και για τον πελάτη αλλά και για τον θεραπευτή, όταν βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη κι αυτό είναι το σημείο στο οποιο πρέπει πάντα να επενδύετε .

 

Read 4124 times
Rate this item
(0 votes)