Published in ΜΑΣΣΑΖ - SPA

ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΗΝ ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ ΜΕ ΙΑΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

 

H oστεοπόρωση είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αδύναμη οστική μάζα και από την αλλοίωση της μικροαρχιτεκτονικής των ιστών. Αυτό έχει ως συνέπεια τα οστά να γίνονται εύθραυστα και να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος. Σίγουρα έχετε πολλές πελάτισσες που έχουν οστεοπόρωση (η οποία συνήθως εμφανίζεται με την εμμηνόπαυση).  Στο άρθρο αυτό δημοσιεύουμε μια έρευνα η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αφορά στα θετικά αποτελέσματα των ιαματικών θεραπειών στην οστεοπόρωση. Διαβάστε το και ενημερώστε τις πελάτισσές σας.

 

Το οστό αναπλάθεται συνεχώς

Στα 30, η οστική μάζα είναι στο μάξιμουμ. Έπειτα αρχίζει να μειώνεται με αργό ρυθμό, και καταλήγει σε έλλειψη της τάξεως των 3-5 %, κάθε δέκα χρόνια, στον άντρα. Στις γυναίκες όμως, και κυρίως από την εμμηνόπαυση και μετά, η έλλειψη επιταχύνεται τόσο πολύ, ώστε μια γυναίκα 80 χρονών έχει χάσει το 40% της οστικής της μάζας (ενώ οι άντρες της ίδιας ηλικίας περίπου το 25%).

 

Oαριθμός των ατόμων με οστεοπόρωση αυξάνεται συνεχώς

Εδώ και 50 χρόνια, λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής, το ποσοστό του κινδύνου κατάγματος στη γυναίκα των 50 χρόνων αγγίζει το 44%. Ο αριθμός των περιπτώσεων κατάγματος του άνω άκρου του μηριαίου οστού τριπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια. Τα κατάγματα είναι σοβαρά, και τα άτομα με λευκό δέρμα είναι πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο.

 

 

 

Η οστεοπόρωση και οι ιαματικές θεραπείες

Στην πόλη Νταξ (πρόκειται για δημοφιλή λουτρόπολη), στη Γαλλία, μερικοί επιφανείς γιατροί πραγματοποίησαν έρευνα και διαπίστωσαν ότι αυτοί που ακολουθούσαν τακτική θεραπεία με ιαματικά λουτρά, σπάνια πάθαιναν κατάγματα, κάτι το οποίο τους ώθησε να μελετήσουν σε βάθος αυτό το φαινόμενο.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΝΤΑΞ

O σκοπός αυτής της έρευνας ήταν να αξιολογήσει την περιεκτικότητα της οστικής μάζας του μηρού και του αυχένα, των ατόμων που έκαναν θεραπεία στα ιαματικά λουτρά, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό που δεν ακολουθούσε θεραπεία, καθώς και να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της θεραπείας των ιαματικών λουτρών σχετικά με την οστεοπόρωση. Το 1999, γιατροί από την πόλης Νταξ κατέγραψαν γυναίκες 70-75 χρόνων, οι οποίες ακολουθούσαν θεραπεία στα ιαματικά λουτρά. Σχηματίστηκαν δύο γκρουπ. Το ένα αποτελούνταν από γυναίκες που έρχονταν για πρώτη φορά στην Νταξ, αλλά δεν συμμετείχαν στις θεραπείες, και το άλλο γκρουπ αποτελούνταν από γυναίκες που είχαν κάνει πάνω από δέκα ιαματικές θεραπείες.

 

 

Τα αποτελέσματα

Αυτή η έρευνα είναι πάρα πολύ σύντομη για να είναι απολύτως αξιόπιστη. Παρ’ όλα αυτά, τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά. Το αποτέλεσμα του πρώτου γκρουπ τις κατέταξε στη ζώνη της οστεοπόρωσης, ενώ το αποτέλεσμα του δεύτερου γκρουπ τις απομάκρυνε από τη ζώνη της οστεοπόρωσης. Επίσης, η μέση οστική ηλικία των ατόμων που έκαναν τακτικά ιαματικά λουτρά είναι μικρότερη κατά 10 χρόνια από τους υπόλοιπους που δεν έκαναν θεραπεία. Τα πολύ καλά αποτελέσματα οφείλονται στις θεραπείες με ιαματική λάσπη και στις υδροθεραπείες με ιαματικό νερό.

 

 

Η ΛΑΣΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η λασποθεραπεία κατά του πόνου

Η ιαματική λάσπη, σε συνδυασμό με φυσικοχημικές και βιολογικές περιποιήσεις, χαλαρώνει, ανακουφίζει από τους πόνους των οστών και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Εφαρμόζεται στους 42 βαθμούς Κελσίου. Η θερμότητα επιτρέπει την άμεση χαλάρωση των άκαμπτων μυών και οδηγεί στη διαστολή των περιφερικών φλεβών, γεγονός που ευνοεί την απορρόφηση των ενεργών βιολογικών στοιχείων από το δέρμα: άλατα, ιχνοστοιχεία και μόρια, τα οποία συνθέτονται από συστατικά που βρίσκονται μέσα στη λάσπη. Τα ιχνοστοιχεία συμμετέχουν στη λειτουργία των κυττάρων, συγκεκριμένα σε αυτήν των χονδροκυττάρων, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία του χόνδρου.

 

 

Η ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Η ΥΔΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ Ή ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ

Το ιαματικό νερό χρησιμοποιείται ως υδροθεραπεία, σύμφωνα με διάφορες τακτικές, στο μπάνιο ή στο ντους. Τα μπάνια ή τα ντους με ιαματικό νερό στους 36-38 βαθμούς Κελσίου έχουν χαλαρωτική δράση. Συμβάλλουν στη χαλάρωση των μυών και βελτιώνουν τη μικροκυκλοφορία. Τα μπάνια σε μεγάλη μπανιέρα επιτρέπουν στα ιχνοστοιχεία να εισχωρήσουν στο δέρμα. Έπειτα, αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται από τον οργανισμό ως στοιχεία αναδόμησης και ως ενζυματικοί παράγοντες που επανορθώνουν.

 

ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΚΑΙ Ο ΙΣΤΟΣ ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΕΙΨΗ

Το δέρμα και τα οστά είναι ορμονοεξαρτώμενοι ιστοί. Η καλή υγεία του δέρματος και των οστών εξαρτάται από την ικανότητά τους να ανανεώνονται, δηλαδή η καλή υγεία του δέρματος προκύπτει από την ισορροπία ανάμεσα στο ποσοστό μείωσης και ανάπλασης κυρίως του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο συμμετέχει περίπου κατά 70% στη σύνθεση του δέρματος και κατά 30% στη σύνθεση του οστού. Στην εμμηνόπαυση, η ανανέωση των ιστών του δέρματος και των οστών επιβραδύνεται, χάνουν την πυκνότητα και το πάχος τους, το δέρμα χαλαρώνει, τα οστά γίνονται πορώδη και εύθραυστα.

 

 

 Πλαίσιο σελ 107

Η ΥΓΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 50 ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΤΑ

Μετά τα 50, η οστική μάζα μειώνεται δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι μετά τα 30. Το 75% της μείωσης της οστικής μάζας πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια των πρώτων 15 χρόνων της εμμηνόπαυσης. Το 40% των γυναικών πάνω από 50 χρόνων παρουσιάζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για κάταγμα.

Κυρίαρχο ρόλο παίζει η μείωση των οιστρογόνων, και εξίσου σημαντική είναι η φυλετική καταγωγή (η οστική μάζα των μαύρων γυναικών είναι ανώτερη από αυτήν των γυναικών της Δύσης ή των Ασιατισσών), η κληρονομικότητα, η διατροφή (έλλειψη σε ασβέστιο, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης, ζωικών πρωτεϊνών, νάτριου), το κάπνισμα (αύξηση κατά 40-50% του κινδύνου κατάγματος του γοφού) και η καθιστική ζωή.

 

 

                                                                  Πηγή: Εργαστήρια VICHY

Read 1945 times
Rate this item
(0 votes)